Má ve své sbírce již deset titulů mistra světa v jízdě na skibobech a na domácí sjezdovce ji chce rozšířit o další zlato. „Pokusím se o to, i když vím, že to nebude jednoduché. Cílem je zvítězit v obřím slalomu, ve slalomu jsou mé šance o hodně menší,“ řekl v předvečer světového šampionátu DAVID KREJČÍ, český reprezentant z TJ Sokol Deštné v O. h. nejúspěšnější sportovec Rychnovska roku 2011.

Co nebo kdo bude hrát nejdůležitější roli?
Počasí. Doufám, že nebude pršet a trať příliš nezměkne. Když budou mít všichni stejné podmínky, tak jsou moje šance vzhledem k minimálnímu tréninku vyšší.

Do dvou závodů MČR a Světového poháru v Nauders jste skočil rovnýma nohama bez přípravy. Stačil jste od té doby trochu potrénovat?
Naposledy jsem seděl na skibobu při Světovém poháru v Nauders. Od té doby jsem neabsolvoval ani jednu jízdu. Jedině v rolbě. (smích) S tou mám sjezdovku perfektně natrénovanou na sto procent.

Ale dvě vítězství v Rakousku ukázala, že vyhrávat můžete i bez tréninku…
Jezdit na skibobu jsem určitě nezapomněl, navíc tam byla rychlá zmrzlá trať. Jestliže bude měkký sníh a koryta, tak jsou nájezdy do bran daleko těžší. Pak se projeví menší trénovanost a nevyježděnost.

Máte ve své sbírce deset titulů. Vzpomenete si na ten úplně první?
Na to se nedá zapomenout. Bylo v roce 2006 ve švýcarském Grächenu a vyhrál jsem nečekaně slalom. Byly to velké nervy. (smích)

Další rok jste v Aigenu vybojoval tři tituly mistra světa a vrchol přišel v roce 2009 v polské Ustroni, kde jste nikoho nepustil na nejvyšší stupeň a získal čtyři zlaté.
V Polsku mně sedla sjezdovka. Nebyla až tak prudká, nedalo se nic vymýšlet. Jen odstartovat a držet plný plyn. Základem úspěchu však byla čistá jízda, což se mně podařilo.

Po posvícení přišel půst a v roce 2010 v Kirchbergu jste neobhájil ani jeden titul…
Tam už se projevila moje menší trénovanost. Tamní trať je doslova brutální a každá chyba je potrestána. Sebemenší zaváhání už nejde napravit.

Loňský šampionát jste začal smolnou diskvalifikací po nevydařeném startu ve slalomu a v obřím slalomu jste skončil sedmý. Až v závěrečném super obřím slalomu jste všem vypálil rybník. Jak na to s odstupem času vzpomínáte?
Teď už se tomu jen směji. Při startu slalomu došlo k chybě, která se stane jednou za kariéru. Naštěstí jsem se dokázal zdravě naštvat a v Super-G jsem to soupeřům vrátil i s úroky.

Co letos? Kdo bude patřit k největším soupeřům?
Uvidíme, kdo přijede. Tradičně dobří budou Rakušané Hauer, Moser a Ablinger. Překvapit může zkušený Dušan Kudrnovský, kterému zdejší trať vyloženě sedí. Zapomenout nesmím na Pavla Čiháčka, který celý týden v Deštném trénoval a je hodně namotivován.