Čím je Zlatá tretra pro Českou republiku, tím je Velká cena Nového Města nad Metují pro celé východní Čechy.

Zdá se vám snad toto srovnání přehnané? Tak čtěte dál.

Novoměstský Stadion generála Klapálka totiž právě dnes nabídne představení hned osmi účastníků nedávných Letních olympijských her v Londýně. A je v podstatě jedno, zda už to bude z řad českých atletů či jejich zahraničních soupeřů. Rozhodně se bude nač dívat.

Eso číslo jedna se jmenuje Lucie Škrobáková. Ano, přesně ta Lucie Škrobáková, která si zaběhla semifinále olympijské stovky s překážkami a je již pravidelnou účastnicí novoměstské Velké ceny. Zde mimo jiné drží na své elitní trati i rekord mítinku.

Při pohledu do startovních listin vypadá snad nejpřitažlivěji mužská patnáctistovka. Hlavní postavou zde bude mexický rekordman Pablo Solares s osobním rekordem 3:36,00. Šlapat na paty mu rozhodně hodlá skvělý keňský běžec Cornelius Ndiwa, který se do Nového Města nad Metují vrací po dvou letech. Do pořadí na stupních vítězů určitě bude mít v tomto nabitém závodě co říct také slovenský závodník Jozef Pelikán či Němec Johanes Raabe. Prapor českých mílařů ponesou elitní čeští vytrvalci Kourek s Vitnerem.

Když už jsme u českých atletů, je třeba se zmínit o vrhačských disciplínách. „Hned po návratu z Olympijských her v Londýně  se předvede finalista olympijské kladivářské soutěže a nakonec šestý z z Londýna Lukáš Melich, který je letošním českým mistrem. Ostře mu bude v soutěži sekundovat stříbrný z domácího šampionátu Michal Fiala," chrlí ze sebe další divácké taháky ředitel Velké ceny Nového Města nad Metují Aleš Žďárský.

Kladivo bude atraktivní nejen v podání mužském, ale i v tom ženském. „Představí se nám zde všechny tři medailistky letošního Mistrovství České republiky. Olympioničku Kateřinou Šafránkovou budou v sektoru stíhat stříbrná Tereza Králová a bronzová Kristýna Kroužková," pálí od boku další skvěle obsazenou disciplínu Žďárský.

Ozdobou soutěže diskařek bude letošní česká šampiónka Eliška Staňková, která se představí i v oštěpu. Právě ženský oštěp bude další jiskřící disciplínou. Ve startovní listině totiž figuruje další česká olympionička, Jarmila Klimešová, jejíž osobní maximum je za hranicí šedesáti metrů. Skvěle by jí mohla sekundovat i „dívka z plakátu" – tvář letošní Velké ceny – česká reprezentantka Nikol Ogrodníková. Společně s ní také dorostenecká mistryně České republiky Tereza Vytlačilová.

Na novoměstskou dráhu se opět po roce vrátí v současnosti nejlepší česká chodkyně Lucie Pelantová, která vloni právě v Novém Městě vytvořila nový český rekord.

V jednotlivých soutěžích budou startovat také účastníci MS juniorů v Barceloně a samozřejmě nebudou chybět závodníci pořadatelského Sportovního klubu, kteří  se aktivně zapojí do některých disciplín.   (mr, až)