Jedná se už tradičně o mítink, kde se představují elitní domácí i zahraniční sportovci, mezi nimiž v minulosti nechyběli ani budoucí olympijští vítězové. Letos se diváci mohou například těšit na bývalou mistryni světa Caster Semenyaovou. „Vrcholem asi bude mužská patnáctistovka, kde se Alžířan Abderrahmane s pomocí peacemakera pokusí atakovat limit srpnového MS v Pekingu," říká ředitel mítinku ALEŠ ŽĎÁRSKÝ (na snímku).

Velká cena je za dveřmi, máte už uzavřené přihlášky?
Uzávěrka pro české kluby byla v úterý 21. července o půlnoci. Od středy byla na našem webu i na webu Českého atletického svazu zveřejněna kompletní startovní listina letošního ročníku Velké ceny Nového Města nad Metují. V Novém Městě se představí třicet cizinců a kromě Evropanů zde budeme mít několik Afričanů a představí se u nás také závodníci z USA či Brazílie.

Na jaké disciplíny se mohou diváci těšit?
Z hladkých sprintů je to stovka žen, dvoustovka mužů, čtvrtka (400 m – pozn. redakce) mužů i žen. Jak muži, tak i ženy se představí na patnáctistovce i trojce. Kromě toho jsou ještě v běžeckých disciplínách vypsány stovka překážek žen a stodesítka překážek mužů. Z těch technických disciplín je to dálka mužů i žen, výška mužů, oštěp, koule, disk i kladivo mužů a koule i kladivo žen.

Je nějaká disciplína už nyní obsazená tak, že to bude jednoznačně tahák?
Musím říct, že letos je skoro v každé disciplíně nějaké velmi zajímavé divácké lákadlo, ale asi vrchol bude mužská patnáctistovka, kde se Alžířan Abderrahmane s pomocí peacemakera pokusí atakovat limit srpnového MS v Pekingu.

Za poslední roky se v Novém Městě objevilo několik zvučných jmen, dá se už nyní odhadnout, jak vysoký kredit bude mít letošní Velká cena?
To je před závodem ošidné. Je pravda, že takto dobrou konkurenci jsme tu snad ještě nikdy neměli, to ale v případě, že přijedou všichni ti, kteří to slíbili. Doufám, že se bude při patnáctistovce otřásat rekord stadionu Petra Vitnera, který tento závod také poběží, ale bude to mít v konkurenci Alžířanů, ukrajinských běžců i Slováka Jozefa Pelikána hodně těžké. Těšit se rovněž můžeme na kladivo mužů…

… s Lukášem Melichem?
Bohužel bez Lukáše, který tady po dlouhých letech nebude, ale budou tady Angličané Mark Dry a Chris Bennett. Jeden už limit srpnového MS má a druhý se o něj chce u nás pokusit. Osobně se také těším na 110m překážek s Petrem Svobodou, který je nyní ve vynikající formě, tak věříme, že i Petr zatřese s rekordem mítinku, který zatím drží Jeff Porter. Jsem také rád, že jsme se domluvili s Luckou Koudelovu, která je jednou z našich nejlepších překážkářek. Lucka před pár dny startovala na Mistrovství Evropy do 22 let v Talinu, kde hodně smolně nepostoupila do finále. U nás ale bude mít hodně zdatnou konkurentku z Ukrajiny v Oleně Yanovske. Diváci také mohou vidět mistryni světa v běhu na 800m z Berlína 2009 Caster Semenyaovou, skvělá bude určitě i mužská dvoustovka s Joe Morrisem z USA i disk s loňským vítězem Panasiukem z Ukrajiny, hodně očekáváme i od ženského kladiva.

Představí se v této nabité konkurenci i atleti novoměstského Sportovního klubu?
Samozřejmě. Na startu bude letošní mistryně republiky ve stýplu (3000 m př. – pozn. redakce) Michaela Drábková, v dálce pak bude vícebojařka Míša Broumová, Dominik Mojžíš s Alešem Steklíkem poběží čtvrtku a Honza Žaluda si vyzkouší 1500 m, kde v nabité konkurenci asi zažije něco, co ještě v životě nezažil. Mladá Tereza Škodová si zaběhne čtvrtku s mistryní světa Caster Semenyaovou. Bez nějakých velkých ambicí na výsledek dostanou možnost ochutnat atmosféru špičkových závodů ještě další dva naši atleti.

Už několikrát jste zmínil, že letos bude Velká cena opět nabitá. Máte připraveny odměny za případné nové rekordy?
Samozřejmě. Protože je náš mítink v kalendáři EAA, musíme mít vypsané odpovídající odměny za překonání rekordů mítinku.

Můžete prozradit částku?
Můžu, není to nic tajného. Je to 100 Euro.

V letech minulých byla Velká cena vždy součástí atletické Extraligy, letos tomu tak není, proč?
Protože letos se atletická Extraliga jede podle trochu jiného systému, nicméně náš mítink je společně se třemi dalšími (Turnov, Tábor a Praga Academica) organizován s podporou Českého atletického svazu, což znamená vyšší úroveň než je běžné na závodech v ČR.

A co to pro vás znamená?
Znamená to poměrně hodně. Zaprvé je to pro nás obrovská čest a zadruhé Český atletický svaz poskytuje technickou podporu. Tedy režii mítinku, moderátory i velkoplošnou obrazovku. Díky tomu je náš závod daleko atraktivnější pro diváky. Všechny výkony se v Novém Městě měří opticky a elektronicky. Zajímavostí je, že jednu z disciplín měří naši přátelé z Geodézie Náchod, kteří jsou pro náš mítink nepostradatelní a moc si jejich pomoci ceníme.

Je i letos mítink v Novém Městě propojen s mítinkem v Táboře?
Ano je. Táborský mítink je na programu hned v úterý 28. července a pro nás je to prakticky jediná možnost, jak tak výborně obsazený mítink zvládnout ekonomicky. Starty cizinců řešíme společně s Táborem přes manažera Pavla Tunku. Oba mítinky jsou navíc jednou z posledních „štací" pro adepty startů na MS v Pekingu. Uzávěrka plnění limitů je 30. července.

Kdy se vůbec rozbíhá celý ten přípravný kolotoč?
První krůčky většinou děláme už od října, ta největší hysterie ale začíná zhruba měsíc před samotným závodem, kdy dáváme dohromady startovní listinu a pomalu se tvoří i finální startovní pole.

Kolik zde bude rozhodčích a dalších lidí, kteří se budou starat o hladký chod Velké ceny?
Rozhodčích by mělo být kolem 45. Ti budou v areálu už od 10 hodin, kdy jim začínají pracovní porady a řeší se detailně práce v technických sektorech. Samostatným pracovištěm je i vážení a měření náčiní. Certifikované pracoviště u nás bude celý den prověřovat regulérnost disků, koulí, oštěpů a kladiv. Jen tak mohou být uznány výkony a případné rekordy. V den konání závodu se zde bude pohybovat dalších zhruba 30 lidí v technické četě a organizátorů, kteří zajišťují parkování, stravování, VIP, péči pro hosty i práci na ploše.

Nedílnou součástí je mediální prezentace, proto si vážíme spolupráce s Deníkem, který nám tady v regionu hodně pomáhá. Běží nám reklamní spot v rádiu, vylepili jsme plakáty ve všech městech regionu, spolupracujeme s Infocentry v okolních městech a nedílnou součástí jsou už dnes sociální sítě, kde se snažíme být hodně vidět. Takže se moc těšíme, že přijde hodně lidí a budeme se modlit, aby nebylo šeredně.

ZAHRANIČNÍ AKVIZICE NA VELKÉ CENĚ

ŽENY

Viola Kleiser (AUT) 100m 11,68

Caster Semenya (RSA) 400m 52,54

Yuliya Kutakh (UA) 1500m 04:12,9
Gira Carstens (RSA) 1500m 04:25,2
Alesia Viskotova (UA) 1500m 04:34,7

Olena Yanovska (UA) 100m př. 13,32
Stephanie Bendrat (AUT) 100m př. 13,37
Katarszyna Hyjek (POL) 100m př. 14,02
Valerie Kleiser (AUT) 100m př. 14,22

Romaissa Belabiod (ALG) dálka 649

Sarah Holt (GB) kladivo 68,20
Iryna Klymets (UA) kladivo 65,21

MUŽI

Joe Morris (USA) 200m 20,43
Oleh Danylyuk (UA) 200m 22,52

Soufiane Bouhadda (ALG) 400m 46,01
Andrew Barnes (RSA) 400m 46,65
Mohamed El Nour (QAT) 400m 47,34
Jamal Abdelnasir Abubaker (QAT) 400m 48,11
Khalid Mohammed Al-Shahrani 400m 48,25

Anou Abderrahmane (ALG) 1500m 03:35,2
Amine Khadiri (CYP) 1500m 03:39,2
Jozef Pelikán (SVK) 1500m 03:42,1
Johannes Raabe (D) 1500m 03:42,2
Dikotsi Lekopa (RSA) 1500m 03:48,2

Volodymyr Kyts (UA) 3000m 08:00,1

Ben Reynolds (IRL) 110m př. 13,49
Joao Oliveira (BRA) 110m př. 13,55

Ahmed Bin Marzouq (KSA) dálka 811
Oleg Bulak (UA) dálka 773
Serhii Krug (UA) dálka 765
Andrzej Kuch (POL) dálka 761
Hamoud Al Alwani (KSA) dálka 760
Patryk Bachar (POL) dálka 740
Mansour Masrahi (KSA) dálka 725
Hassan Nasser Darweesh (KSA) dálka 720

Nawaf Ahmed AL YAMI (KSA) výška 220
Sergiy Kozlovskiy (UA) výška 220
Essa Ali AL-HAMAD (KSA) výška 215

Ivan Panasiuk (UA) disk 63,39

Mark Dry (GB) kladivo 76,69
Chris Bennett (GB) kladivo 74,66

Michal Roušl, Pavel Bednář