Na domácím podniku Světového poháru v Předklášteří nejprve překvapil v obřím slalomu Jan Němec, který původně rozlučkovou exhibici proměnil bez tréninku v senzační stříbro. Ve slalomu zase exceloval Jan Gardavský, jenž si dojel pro svůj premiérový triumf.

Úvod pohárového podniku se nesl v duchu velkolepého loučení legendy travního lyžování a čtrnáctinásobného mistra světa Jana Němce. Ten měl původně sjet první kolo obřího slalomu naplno a druhé už v exhibičním stylu ve fraku a s cylindrem.

Jenže devětatřicetiletý matador z Lyžařského klubu Skiareál Olešnice v Orlických horách, jenž po loňském triumfu na mistrovství světa v Tambre ukončil kariéru, všechny šokoval. Bez tréninku a s půjčenou kombinézou, helmou i lyžemi ovládl první kolo a dostal se do průběžného vedení. Proto se rozhodl původní plán přehodnotit a naplno jít také do druhého kola. I to mu parádně vyšlo a v celkovém hodnocení ho předskočil pouze nejlepší aktuální travní lyžař Michael Stocker. Němec se tedy se Světovým pohárem rozloučil senzačně stříbrnou medailí!

„Honza se chtěl ještě naposledy svézt v atmosféře Světového poháru na svahu, kde vyrostl. Jeho vedení po prvním kole mě zaskočilo. Přestože plánoval odjet druhé kolo ve fraku a s cylindrem, tak nakonec závodnická touha po vítězství převážila nad recesí a Honza se chtěl o další triumf v SP přeci jen poprat. Nakonec to těsně nevyšlo, ale stříbro v obřáku Světového poháru bez jakékoliv přípravy je naprosto fantastické. Rozloučil se špičkovým výkonem, na který jsme v jeho podání byli vždycky zvyklí," smekl klobouk šéftrenér reprezentace Daniel Mačát.

Svého bratra se na rozlučce rozhodla podpořit Kateřina Hořická, rozená Němcová. A také jí se podařil naprosto unikátní husarský kousek. Mezi ženami svého slavnějšího bratra dokonale napodobila a rovněž se umístila na senzačním druhém místě.
O další vrchol domácích barev se postaral Jan Gardavský, který se v této sezoně vrátil k travnímu lyžování po roční pauze. Ve slalomu získal cenný skalp Němcova přemožitele a úřadujícího mistra světa Michaela Stockera a překvapivě se radoval ze zlata. Pro Gardavského to byl zároveň první triumfu ve slalomu SP v kariéře.

Mezi ženami se navíc dařilo Magdaléně Kotyzové, která má za sebou rovněž delší pauzu od lyžování. Vrátila se však skvělým výkonem a dojela si pro třetí místo za vítězkou Jaquelin Kotyzovou z Rakouska a druhou Slovenkou Barbarou Míkovou.
Domácí podnik Světového poháru, kterého se zúčastnilo více než šedesát lyžařů ze sedmi zemí, dopadl pro českou reprezentaci velice úspěšně. Ve dvou seniorských a dvou juniorských závodech se Češi pokaždé dokázali probojovat na stupně vítězů.