Program Mistrovství světa skibobistů

Čtvrtek 18. února
9.30 superobří slalom
18.00 slavnostní zahájení na náměstí F. L. Věka v Dobrušce

Pátek 19. února8.30 první kolo slalomu
13.15 druhé kolo slalomu
19.00 vernisáž výstavy „50 let skibobů v Dobrušce" v dobrušském společenském centru (výstava potrvá až do konce února)
20.00 rocková taneční zábava v kulturním domě v Dobrušce

Sobota 20. února9.00 první kolo obřího slalomu
13.45 druhé kolo obřího slalomu
18.00 slavnostní zakončení v kulturním domě v Dobrušce

Šampionát je očekáván dvojnásob netrpělivě, protože v loňském roce kvůli nepřízni počasí dospělí o světové tituly nesoutěžili. Startují závodníci z osmi zemí.

V roli šéftrenéra vede 
domácí českou reprezentaci 
PAVEL HLAVÁČ starší.

Jaké máte zprávy o podmínkách, které panují v dějišti šampionátu?
Absolutně přesné. V Deštném jsme před pěti dny zakončili reprezentační soustředění. Sněhové podmínky jsou na hraně. Je jasné, že to bude boj z pohledu organizátorů i samotných jezdců. Nikdo totiž neví, co sníh udělá. Tolik ho není, ale mělo by to stačit.

Předpokládáte, že se odjede kompletní plánovaný program?
Doufejme že ano. Super-G se uskuteční na jiné trati než bylo určeno. Původně se měl jet na jedničce sjezdovce. Za současných sněhových podmínek to ale není možné. Celý program MS se tedy odjede na černé sjezdovce.

Představte českou výpravu. 
Jak bude početná?
Jedeme doma, takže je větší. Standardní reprezentanty doplňuje řada klubových závodníků na celkový počet třiatřiceti osob.

Můžete prozradit medailové cíle českých barev?
Předpokládám, že to letos bude velmi obtížné. Velkou ztrátou je absence nemocné Kláry Hofmanové, která byla jednoznačným lídrem našeho týmu. Měly by ji nahradit děvčata z Dobrušky. V ženské kategorii by nám medaile neměly uniknout. Půjde jen o to, zda nám bude přát štěstí, protože deštenský kopec je dost nevyzpytatelný. Hodně bude záležet na aktuálních sněhových podmínkách. Zda trať bude tvrdá či měkká, protože každý to umí na jiném povrchu.

Kolik se toho během letošní zimy odjelo ze Světového poháru?
Bohužel nám počasí stejně jako vloni nepřeje. Uskutečnil se zatím jediný závod. V lednu se odjely dva slalomy v rakouském Kleinlobmingu.

Kde probíhala příprava českých reprezentantů?
Na podzim jsme tradičně zahájili tréninky na ledovci. Během zimy jsme se připravovali v domácích podmínkách, které však stejně jako před rokem byly kvůli počasí žalostné. Nejvíc se toho natrénuje po vánočních svátcích, kdy mají závodníci dost volného času. Nejsme profesionálové, takže tréninkové jednotky musíme přizpůsobovat potřebám reprezentantů. Bývá náročné je sladit.

Vloni se mistrovství světa nejelo. Bude proto letošní světový šampionát prestižnější?
Pochopitelně. Naši jezdci se těší, ovšem mám obavy, že někteří nejsou dostatečně připravení na tak velký závod. Obzvlášť když se jede před domácím publikem. Řada z nich není dostatečně vyzávoděná a také u nich hrozí přemotivovanost.

Prozraďte jména, která by 
se mohla probojovat 
na stupně vítězů?
Máme v týmu staré kozáky. Věřím, že naši zkušení závodníci si dokážou v mezinárodní konkurenci prosadit. Budou to však mít nesmírně těžké, protože Rakousko disponuje pár profíky a Švýcaři jsou nevyzpytatelní. Ovšem myslím, že právě oni to v Deštném budou mít velmi těžké. My prostě umíme lépe zatáčet než oni.

Můžou být předpokládané 
těžké tratě výhodou 
právě pro zkušené skibobisty?
Může to hrát zásadní roli.

Jak se na šampionát těšíte?
Těším se hlavně na děti. Věnovali jsme se jim v uplynulých dvou letech hodně pozornosti. Jezdíme s nimi po ledovcích. Letos jsme uspořádali velké soustředění. Mládežnické medaile nám sice finančně nepomůžou, potřebujeme je z dospělých, ale je to příslib do budoucna. Kádr dospělých je úzký a vyrovnaný. Musíme se vypořádat s absencí nastávající maminky Housové a již zmíněné Hofmanové. Máme však tři vyrovnané závodnice. Sázím na dobrušskou Stanislavu Preclíkovou. Když se jí podaří udržet na otěžích, mohla by uspět. Musí to zvládnout především v hlavě. Pojede na domácím hřišti, což je vždy těžké. Navíc se bude muset vypořádat s pozicí jedničky v týmu. Věřím, že uspěje.

Lžíčař: „Šampionát jsme museli uspořádat!"

Deštné / Dobruška – Pojede se nebo nepojede? Tuto otázku dostával PETR LŽÍČAŘ po Novém roce nejčastěji. Předsedu organizačního výboru letošního Mistrovství světa v jízdě na skibobech bombardovali Shakespearovskou otázkou všichni kvůli nedostatku sněhu, který trápí horská střediska nejenom ve střední Evropě.

Nakonec jste rozhodli, že se světový šampionát uskuteční. Bylo to těžké rozhodování?
Od začátku nám bylo jasné, že mistrovství uspořádat musíme. Vždyť už vloni se nejelo. Rozhodli jsme se pro to udělat maximum. Sněhové podmínky jsou sice na hraně, ale na sjezdovkách leží zásluhou pracovníků deštenského Skicentra leží dostatečné množství technického sněhu. Dokonce jsme závod super-G přeložili z původně plánované modré sjezdovky na černou. Tím pádem se můžeme soustředit jen na jednu sjezdovku. V úterý byla připravená ve velmi dobrém stavu. Ve středu se už trénovalo.

Jaká panuje v Deštném venkovní teplota?
V noci i ráno mrzlo, ale přes den se rtuť teploměru šplhá nad nulu. Problém může způsobit větší množství závodníků na trati. Je to velké mistrovství, při němž se pojede v šestnácti kategoriích. V pátek při slalomu navíc jedou všichni dvoukolově. V sobotním obřím slalomu půjdou do druhého kola pouze dospělí.

Nakolik je pořadatelství mistrovství světa náročnější 
oproti Světovému poháru?
Rozhodně hlavně z pohledu vyššího počtu závodníků. Světový šampionát navíc není pouze o závodech, ale také jej provází řada společenských akcí – slavnostní zahájení s ohňostrojem či sobotní slavnostní zakončení. Letošní šampionát pořádáme v době oslav padesáti let od vzniku skibobového hnutí v Dobrušce. Uskuteční se vernisáž výstavy v sále společenského centra připomínající úžasnou historii našeho malého sportu trvající už více než půl století.

Jak široká bude letos mezinárodní konkurence?
Největšími soupeři našich skibobistů budou tradičně Rakušané a Švýcaři. O světové medaile budou ve východních Čechách dále bojovat členové výprav z Německa, Lucemburska a Velké Británie. Jeden jezdec přijíždí do Deštného z Irska a mezi ženami se představí závodnice z exotického státu – Brazílie.