Červená a bílá. To jsou barvy, které vesměs nosí na svých dresech pardubičtí sportovci. Je to logické, vždyť ve znaku města mají bílou hlavu koně na červeném pozadí.

Na sedmnáct dní (od 13. do 29. července však Pardubice mohou vyměnit městské barvy za černou a bílou. V Tipsport areně se totiž koná 28. ročník Mezinárodního festivalu šachu a her. Vlajkovou lodí Czech Open jsou šachy a jak je známo ty se hrají bílými a černými. A kůň, jakožto jedna z figur, může v erbu klidně zůstat…

ŠACHY NIC NESESADÍ

Psí kusy mohou dělat ostatní hry, té královské se však vyrovnat nemohou. A proto při vyslovení Czech Open drtivé většině lidí okamžitě vytanou na mysli šachy. V případě pardubického festivalu pak zejména dva turnaje: otevřený velmistrovský a otevřené mistrovství České republiky v rapid šachu.

PATRIOT V „OHNI“

Velmistrovské klání slibuje velký tahák v podobě účasti předního české hráče a především východočeského rodáka. Ano, do „parní lázně“ znovu vkročí Viktor Láznička, který v současnosti hájí barvy Nového Boru. Vloni nestačil pouze na ikonu Sergeie Movsesiana. A před dvěma roky soutěž ovládl. Jako turnajová jednička je i letos největším favoritem na celkové prvenství.

„Může vyhrát každý z první padesátky. Viktor to nebudeme mít vůbec jednoduché,“ poukazuje ředitel festivalu Jan Mazuch.

Při pohledu do startovní listiny lze objevit další vítěze „velmistra“. Dokonce dvakrát ho vyhrál Vlastimil Babula a mezi nesmrtelné se zapsal i Andrei Kovalev z Běloruska. Tento rok ale budou mít více konkurentů.

„V hlavních turnajích pokračuje trend posledních dvou let, kdy se zvyšuje počet účastníků. vypadá to, že problémy spojené s hospodářskou situací na světě a ekonomickou krizí v Rusku jsou pryč. Právě z Ruska by mělo dorazit podstatně více hráčů než v loňském roce. Na účasti by se mělo také pozitivně projevit zrušení víz pro ukrajinské občany. Stejně jako v minulém roce se nám přihlásila početná skupina z Indie,“ poznamenává Mazuch.

DVĚ HVĚZDY V ARÉNĚ

Druhým bonbonkem, ne-li sladším, je měření sil v mistrovském rapid šachu. Jeho jedničkou je Sergei Movsesian. První desítka je ovšem pěkně našlapaná.

„Zaznamenali jsme rekordní počet přihlášek na dvoudenní turnaje v rapidu. Je to i tím, že narůstá zájem o turnaje, které trvají kratší dobu,“ míní Jan Mazuch.

V Pardubicích nebude ani letos chybět česká jednička David Navara. Jeho umění ale posoudí příznivci čtyřiašedesáti polí jen ve Fischerových šachách.