Pro vítězství v 46. ročníku silničního běhu na deset kilometrů „O pohár Sedloňova" si s více než minutovým náskokem na druhého Milana Janatu doběhl KAMIL KRUNKA z SK Nové Město nad Metují. S výkonem i s dosaženým časem 33:32,55 byl spokojen. „Držel jsme stále stejné tempo, samozřejmě v kopcích jsem přirozeně trochu zpomalil. S výkonem jsem spokojený," řekl po doběhu vítězný běžec.

Jak vypadala spolupráce s druhým Janatou? Skončila asi brzy, že?
Do druhého kilometru jsme se střídali ve vedení, potom jsem si vše odtáhl sám. Jen jsem se snažil běžet rovnoměrně, aby mně nedošly síly.

Návrat na známou trať jste oslavil další výhrou.
To je pravda. V minulosti jsem zde třikrát či čtyřikrát vyhrál. Naposledy před pěti lety. Letos jsem oslavil vítězný návrat. (úsměv)

Přerušil jste vítězný hattrick Janaty, co k tomu říct?
Milan je výborný běžec, v letošní sezoně měl jiné důležitější vrcholy a tento závod bral jen v rámci přípravy. Jsem samozřejmě rád, že se mně ho podařilo porazit a v Sedloňově vyhrát.

Co vás ještě čeká do konce sezony?
Příští víkend se zúčastním Velké ceny Metuje, kterou pořádá můj mateřský oddíl SK Nové Město nad Metují. Účast na tomto závodu je takřka povinná a pro mě je to speciální záležitost. Je to závod, který mně přirostl k srdci. Pak se zúčastním dalšího tradičního běhu Hronov – Náchod. Pocházím z Náchoda a nejen proto je to pro mě vrchol sezony.

Janata přiletěl z Madeiry a hned zamířil obhajovat vítězný hattrick

V uplynulých třech ročnících sedloňovského závodu vystoupil MILAN JANATA vždy na nejvyšší stupínek, letos se musel spokojit se stříbrnou pozicí.
„Vyhrát počtvrté za sebou nevyšlo, ale já jsem rád, že tady můžu vůbec být. Dnes ve dvě hodiny ráno jsem přiletěl z Madeiry, kde jsem absolvoval těžký horský půlmaraton," sdělil v úvodu rozhovoru běžec, reprezentující barvy týmu Salming.

Povídejte, jak jste na Madeiře dopadl?
Vyhrál jsem. Bylo to úspěšné zakončení mé letošní vrchařské sezony. Letos jsem se totiž definitivně dal na dráhu horského běžce. Z jara jsem se připravoval na horské půlmaratony a maratony. Cílem byl světový šampionát v horském maratonu, na kterém jsem získal desáté místo. Myslím si, že to byl můj nejlepší životní výsledek.

Pojďme zhodnotit závod v Sedloňově. Jak se vám běželo?
Věděl jsem, že přijede Kamil Krunka a nechtěl jsem mu to dát zadarmo. Ze začátku jsem s ním zkusil držet tempo, ale postupem času bylo jasné, že únava po půlmaratonu a letu z Madeiry bude znát. Předpokládal jsem, že pokud nebudu na kopci nad Sněžným s dostatečným náskokem, že to stejně nevyjde. Kamil je velice rychlý, v seběhu by mě stáhl. V podstatě nebylo o čem hovořit po třech kilometrech, kdy mě začal utíkat a vše bylo jasné. Pak jsem si držel své tempo, abych ušetřil síly pro zbytek sezony. Prohrát s tak kvalitním soupeřem není ostuda.

Přibližte program akcí, které letos ještě absolvujete.
Za týden jsem přihlášen na maraton do Hradce Králové, ale nevím, nevím… Účast zvažuji, protože startem na Madeiře se mně trochu nabourala příprava. Ale horský půlmaraton byl pro mě hodně důležitý a dal jsme mu přednost. Když budu na hradeckém maratonu startovat, tak to bude velká neznámá. Tečku za sezonou udělá city kros v Praze, ale to je pro mě spíše společenská událost. Pak už odpočinek a příprava na příští sezonu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v horském maratonu.