Celé partě by měl znovu z pozice jedničky vévodit lyžař z Lomnice nad Popelkou ROMAN KOUDELKA, jenž se v loňské sezoně zařadil mezi světovou elitu, když skončil celkově desátý.

Jak jste na další sezonu naladěn?
Těším se docela dost. Závodění mi už opravdu chybělo. V létě jsem se sice trápil, bylo to takové nezáživné. Nechci říct, že jsem se na skoky netěšil, ale potřeboval jsem si trochu odpočinout. A teď už jdu zase s chutí do toho, chci uspět.

Vloni jste definitivně vstoupil mezi elitu. Jaké jsou vaše letošní ambice?
Pro mě je cíl jasný. Chci se udržet mezi nejlepší desítkou. Kdyby byly výsledky jako vloni, tak bych byl spokojený. Myslím si, že letos to bude sezona plná překvapení. Stát se může cokoliv, protože jsou nové kombinézy a celkově je hodně změn, takže to bude jedno velké testování. Sám jsem na to zvědavý.
Jak jste nastínil. Federace změnila pravidla tím, že nařídila závodníkům těsnější kombinézy. Trenérům pak na můstku přidala více pravomocí.

Je to krok kupředu?
Trenéři nyní mohou hýbat s nájezdovými okny podle aktuálního větrného poryvu. To je, myslím, krok dopředu, protože jury mohla někdy nasadit vyšší nájezd a pak byly nerovné podmínky. Skokani si stěžovali, takhle se tedy trochu zbavuje odpovědnosti za případné nebezpečné délky skoků. Dá se na tom vydělat, ale i ztratit.

A co se týče kombinéz?
Tam je to naopak krok zpět. Už na soustředění v Lillehammeru, kde jsme byli před čtrnácti dny, se ukázalo, že se tím hodně zvýší nájezdová rychlost. Na středním můstku se pak budeme rozjíždět tak rychle, jako z mamutu. Myslím, že to pro nás bude i nebezpečné, ale uvidí se, jak všechno proběhne. Podle mě i sama jury je na to zvědavá a čeká, jak se toto pravidlo projeví.

Nové kombinézy tedy ovlivní hlavně nájezdovou rychlost?
Ano. Myslím si, že budou pomáhat počtu překvapení. Může se stát, že teď vyhraje někdo, kdo se celou sezonu předtím nepodíval mezi třicet nejlepších. Asi to bude divácky atraktivnější, ale pro nás závodníky je to určitě nebezpečnější.

Dá se tedy hledat výraznější favorit?
Tradičně budou silní Rakušané, ale i oni se s kombinézami asi hodně perou ještě teď. Takže o favoritech se budeme moci bavit až po odskákání několika závodů.

Světový pohár zavítá také do ruského Soči, kde se za dva roky budou konat olympijské hry. Je pro vás důležité, že si tenhle můstek osaháte už nyní?
Rád si tam skočím, rád se tam podívám. Ale že by to mělo mít nějaký vliv na olympijské hry, to si nemyslím. To je ještě brzy, každý rok je jiný.

Vrcholem roku bude letos Turné čtyř můstků a mistrovství světa v Itálii. Mluvit o ambicích je asi taky zbytečné…
Všechno se teprve uvidí. S těmi kombinézami se to skutečně nedá odhadovat. Turné mi vloni opravdu vyšlo, bylo to výborné. Kdybych se tomu výsledku alespoň trochu přiblížit, byl by to velký úspěch.