Podle ředitele závodu Pavla Cibulky se bude jednat o největší akci, kterou v sérii Gladiator Race zatím pořádali. Závody jsou už vyprodané, zbývají jen poslední registrace přímo na místě. „Očekáváme účast více než dvou tisíc šesti set závodníků a až pět tisíc diváků a návštěvníků doprovodného koncertu,“ říká Pavel Cibulka a vzpomíná, že vloni, kdy se v Josefově konal závod poprvé, bylo závodníků asi o tisíc méně.

NEJVĚTŠÍ PŘEKÁŽKOVÝ ZÁVOD

Už dnes se poběží noční závod. Měří tři kilometry a přinese nástrahy v podobě zhruba šestnácti překážek. Přihlásilo se do něho okolo šesti set gladiátorů a gladiátorek. „Bude to jednoznačně největší překážkový závod v České republice i v Evropě,“ vyzdvihuje Pavel Cibulka a uznává, že lokalita pevnosti je zajímavá, účastníkům se líbí a zájem o akci roste.

8 KILOMETRŮ, 32 PŘEKÁŽEK

V sobotu se postaví na start hlavního závodu asi tisíc šest set mužů i žen. Čeká je přes třicet překážek na osmi kilometrech, v areálu pevnosti i na dalších místech v Josefově. Svoji sílu, odvahu i vytrvalost předvedou při skoku přes oheň, šplhu po laně, zdolávání překážkové dráhy i protitankových zábran, budou házet oštěpem, běhat v temném podzemí i řekou, manipulovat s těžkými pneumatikami či kameny.

„Máme několik nových technicky náročnějších překážek. Patří mezi ně například plazení se do kopce nebo tahání pneumatik na laně proti proudu v řece,“ prozrazuje ředitel závodu. Další letošní novinkou je kategorie čtyřčlenných týmů.

Gladiator Race má jasná a předem daná pravidla. Jejich porušení může znamenat vyřazení ze závodu.

Další letošní novinkou je kategorie čtyřčlenných týmů.

Gladiator Race má jasná a předem daná pravidla. Jejich porušení může znamenat diskvalifikaci. Závodník musí absolvovat závod v celé jeho délce a nesmí přijmout pomoc od diváků. Překážky na trati se dělí na povinné a překážky s hendikepem. První jmenované musí závodník absolvovat za všech okolností, ty druhé, pokud na nich neuspěje, nahradí třeba během na určitou vzdálenost, plazením či nošením břemene.

POMALEJŠÍ DÁVAJÍ PŘEDNOST RYCHLEJŠÍM

Pří těchto závodech se dodržuje pravidlo rychlejšího, což znamená, že pomalejší dávají přednost rychlejším na trati i na překážkách, a nekřižují jim úmyslně cestu. Vzájemná spolupráce mezi závodníky je povolená jen na určitých překážkách, což vždy určuje přítomný rozhodčí.

Každý soutěžící bude startovat s náramkovým čipem opatřeným startovním číslem. Připnou si ho na pravé zápěstí a těsně před startem ho přiloží ke snímači. Totéž udělají i při doběhu.

V sobotu odstartuje také dětská část závodů. I u ní pořadatelé hlásí rekordní počet účastníků. „Přihlásilo se jich okolo čtyř set, což je dvojnásobek oproti loňsku,“ potěšilo Pavla Cibulku. Děti musí zdolat kilometrovou trasu a deset překážek.

„Přijďte nasát jedinečnou atmosféru, ze které i ostřílení borci budou mít husinu,“ zvou pořadatelé. Ti lákají i na sobotní koncerty kapel Sunday Jam, Fast Food Orchestra a Queens of Everything, a to bezprostředně po skončení závodů a vyhlášení výsledků.

V Josefovské pevnosti se fyzicky náročná akce Gladiator Race koná už potřetí. Po loňském úspěšném prvním ročníku následovala i únorová zimní verze.