Od aggressive inline, osminásobného mistra republiky ve skateparku, se proskákal až na zasněžené kopce a do snowparků. Nyní patří mezi nejlepší freeskiery u nás a prosazuje se i ve světě. To, že k samotnému úspěchu pouze talent nestačí, by vám Dan mohl vyprávět. Životní situace vás občas nechají spadnout na samotné dno. Důležité je ovšem nepolevit a jít si tvrdě za svým snem. I o tom je unikátní kampaň „Po svý ose", které je Daniel součástí.

Vzpomeneš si na nějaký těžký krok, který jsi v životě musel udělat?
Zlomových bodů bylo v mém životě dost. Ten úplně hlavní byla smrt mého táty, když mi bylo 15 let. Dostali jsme se do hodně, hodně špatné situace, a to finančně, psychicky a všemožně jinak, bylo i období, kdy jsem musel ukrást nějakou housku v krámě, abych měl do školy alespoň něco ke svačině. Krátce potom jsem měl období, kdy jsem nic nedělal a neměl do ničeho chuť. Byl jsem úplně ztracený, bezprizorní floutek, co ztratil chuť do všeho. Rok na to mě potkal můj dobrý kamarád Kamil Feifer, se kterým jsem už od svých devíti let jezdil exhibice. Když mě viděl v tom stavu, řekl mi, ať se za ním zastavím a vzal mě do party na další akce. Tenhle moment je asi nejvíc klíčový v celé mé kariéře a vlastně i v mém životě.

Jak ti to pomohlo?
Díky Kamilovi jsem byl schopný zase najít chuť do života, něco dělat a jít za tím. Za tři roky, během nichž se má finanční ani rodinná situace nezlepšila, jsem jel na jedny lokální lyžařské závody na Číhalku. Na startovné jsem si musel půjčit od kamaráda. Při kvalifikaci jsem zničil lyže a věděl jsem, že tím pro mě lyžování končí. Na nové jsem neměl a nikdy bych si na ně nevydělal. Naštěstí jsem přesvědčil jednoho člověka, co chtěl shodou okolností na závodu prodat svoje staré lyže, aby mi je půjčil. Závod jsem odjel a vyhrál.

Mnozí by to v tvé situaci asi dávno vzdali. Co tě hnalo dál?
Možné to určitě je, ale toto není zdaleka všechno. Přišly i další věci, které mě dostaly tam, kde dneska jsem. Tyhle závody představovaly asi můj druhý nejdůležitější bod kariéry a života. Shodou okolností se byl na závody podívat Hanzi Prouza, organizátor největšího freeski závodu u nás – Excelent Soldiers, a líbilo se mu moje ježdění. Přišel za mnou a nabídl mi, jestli nechci jezdit za YOUR Park v Deštný s tím, že mi dá místo na spaní a sezónní permici. Jenom díky tomu jsem si mohl dovolit být na horách. Spal jsem dva roky na zemi ve staré fotbalové šatně a žil na čínských polívkách z pytlíku. Ale mohl jsem lyžovat!

To zní až neuvěřitelně.
Má to ještě pokračování. Když mi bylo dvacet, začal jsem jezdit za českou distribuci značky Faction Skis. Rok na to jsem natáčel druhý díl českého videa Excelent Separation. S klukama jsme zkusili poslat pár mých záběrů z ježdění do centrály Faction Skis do švýcarskýho Verbieru. Tady přichází třetí a finální zlomový bod, vzali mě do evropskýho týmu, což byl v tu dobu obrovský úspěch. Dostal jsem dva páry lyží. V tu dobu to pro mě znamenalo úplně nejvíc. Dneska jsem jednou z hlavních tváří značky v jejich mezinárodním týmu.

Máš za sebou silný životní příběh. Byl to důvod, který tě přesvědčil spojit se s projektem "Po svý ose"?
Je spousta lidí, kteří mají spousty starostí a potíží. I já jsem potřeboval trochu pomoct, abych se vzchopil a začal něco dělat, a vím, jak je to důležitý. Takže ano, proto se mi tenhle projekt od Excelentu tak moc líbí. Doufám, že pomůže co nejvíce lidem posunout se z místa dál a prostě začít! Jak říká můj kamarád Kamil, každý má svou cestu. Já si jí za tu dobu ušel celkem kus a doufám, že mě pořádný kus ještě čeká.

Co tě čeká za akce v blízké budoucnosti?
Objedu s českou reprezentací pár závodů světového a evropské poháru. Z lokalit se chystám do Rakouska, Francie, Švýcarska a určitě bych se chtěl podívat do USA a na sever Evropy.

Trénuješ na závod Excelent Soldiers?
Na Excelent Soldiers trénuju vlastně celý život. (smích) Už teď se bojím, až tu třiadvacetimetrovou hajtru budu zase testovat. Doufám, že se mi podaří vyjezdit si takový triky, abych se mezi nejlepšími lidmi světa neztratil a naopak jim zatopil! Moc se na to těším a myslím, že to bude nejlepší podívaná, jaká kdy v Česku byla. Všechno bude větší a lepší a očekáváme ještě větší zahraniční účast, takovou koncentraci hvězd jinak uvidíte jenom na Olympiádě nebo na X-Games.

Uvidíme tě v nějakém novém filmu?
Uvidíte mě v mém vlastním projektu, který dělám už druhým rokem a který je ve světové freeski komunitě dost provařenej. Jmenuje se Smelly Socks. Jsou to krátká videa z různých míst po Evropě, kde zrovna jezdím. Žádné kecy, hodně triků a rock´n´roll! Tak jak to mám rád! Když mě budete sledovat na mým Instagramu -@danielhanka, určitě neprošvihnete žádné z mých videí nebo fotek.

(av)

Program Excelent Soldiers 2016
Pátek 4. března20:00 – 03:00 uvítací ceremoniál, úvodní party
20:30 – 23:00 NobodyListen
23:00 – 00:30 NETSKY DJ set
00:30 – 03:00 N'zym

Sobota 5. března
09:00 – 16:00 Trénink
18:30 – 19:00 Red Bull Zero Hero
19:00 – 20:00 Dell Night Mission
20:00 – 05:00 Ex.Sold. Party
20:00 – 23:00 Akvamen
23:00 – 00:30 Kraak & Smaak Sound system
00:30 – 05:00 Akvamen & N'zym

Neděle 6. března09:00 – 13:00 Trénink
14:00 – 15:00 Kvalifikační kolo 1
15:00 – 16:00 Kvalifikační kolo 2
17:00 – 19:00 FINÁLOVÉ JÍZDY
19:00 – 19:30 Udělování cen

Více na www.excelentsoldiers.cz