Hned v sobotu svěřenkyně trenéra Ivana Beneše čeká klíčový duel v boji o postup s Maďarskem. „Budeme jen doufat, že procento střelby se zlepší, protože pokud ne, tak se budeme zase trápit, a to by asi nikdo nechtěl," přeje si pivotka Ilona Burgrová, která pochází právě z královéhradeckého města.

Jak hodnotíte úvodní nezdar?
Bylo vidět, že nejsme ve své kůži. Možná, že nás divácká atmosféra trochu svázala. Ale jsem ráda, že alespoň ve druhé půli jsme byly schopny ukázat tu lepší tvář.

Připravovaly jste se nějak speciálně na Jagupovou? V první půli vám dala sedmnáct bodů.
My jsme věděly, že je klíčovou hráčkou ukrajinského týmu. A také jsme věděly, že určitě nastřílí spoustu bodů. Naším úkolem samozřejmě bylo, abychom ji nepustily do nájezdů a raději ji nechaly střílet z jumpů a trojek, což se nám v první polovině nedařilo. Ale myslím si, že ve druhé půli to už bylo trošičku lepší.

Čím to, že jste vůbec nezachytily začátek zápasu? Měly jste svázané ruce a nohy? Nebo to bylo kulisou?
Možná to bylo kulisou, samozřejmě. Já už jsem to říkala dříve, že první zápasy jsou vždycky maličko nervóznější. Sice jsem se nedívala do statistik, ale už jen podle toho, co jsem viděla, se domnívám, že procento střelby z perimetru asi nebylo úplně valné. To nás podle mě hodně sráželo dolů. Přestože se nám občas podařilo něco ubránit, tak jsme potom nebyly schopné to na útočné polovině proměnit v body.

Za celý zápas jste vstřelily jen jednu trojku z jednadvaceti pokusů. I to byla jedna z příčin prohry?
Určitě. Jak říkám, z perimetru jsme nebyly schopné se pořádně trefit. Navíc to, co jsme v prvním poločase netrefily, tak jsme ani nedoskočily. Pro soupeřky to bylo velmi jednoduché. Doufám, že diváci ve druhé půli viděli, že dokážeme zahrát o trochu lépe jak v obraně, tak i v útoku.

Nelitujete trochu začátku druhého poločasu? Přece jen Ukrajinkám to tam přestalo padat a vy jste neproměnily řadu velmi dobrých příležitostí. Podle mě jste v této pasáži mohly stáhnout klidně deset bodů.
Co k tomu říct? Samozřejmě toho litujeme. Kdyby tam pár těch střel padlo, zápas mohl klidně vypadat trochu jinak. Ale na kdyby se nehraje. Těžko říct. Musíme si z toho vzít ponaučení.

V sobotu vás čeká klíčový zápas s Maďarskem a vy ho musíte vyhrát, pakliže chcete postoupit. Co si do něj vezmete z úvodního duelu? Přece jen ve druhém poločase už bylo vidět zlepšení.
Kdybych byla trenérem, tak asi řeknu hráčkám, aby zapomněly na první poločas a aby se už nikdy neuchylovaly k takovému výkonu. (usměje se) Naopak aby se dívaly dopředu a vzaly si z toho jenom to pozitivní z druhé půlky. Budeme jen doufat, že procento střelby se zlepší, protože pokud ne, tak se budeme zase trápit, a to by asi nikdo nechtěl.

Co jste říkala na atmosféru? Diváci vás podporovali až do konce i za nepříznivého stavu.
Jsem strašně ráda, že diváci neztichli, i když to bylo o těch dvacet bodů, a stále se nás snažili hnát kupředu. Bylo těžké sklopit hlavy, když vás všichni povzbuzují. Takže i když se to občas stalo, tak se tým za chvilku opět burcoval za ohromné podpory fanoušků.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Hradci Králové: České republika - Ukrajina.
Češky zapomněly dávat koše