Nehoda zastavila v pondělí ráno provoz na železniční trati Borohrádek - Čermná nad Orlicí. Před sedmou hodinou zde na železničním přejezdu v Borohrádku mělo dojít ke střetu vlaku s osobou. Kvůli nálezu osoby v kolejišti je provoz vlaků přerušen zatím bez dalších podrobností.

Spoje v úseku Čermná nad Orlicí - Choceň budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.

U Choťovic vykolejil vlak s uhlím

Další dopravní komplikaci pro Královéhradecký kraj představují také následky nočního vykolejení nákladního vlaku s uhlím u Choťovic. Tam je mezi Stanicemi Choťovice a Převýšovem přerušen provoz a teprve se začíná vyprošťovat. Jde o desítky tun uhlí. České dráhy doporučují cestujícím ze stanice Hradec Králové do stanic Praha-Vysočany a Praha využít pravidelné vlakové spoje jedoucí z Pardubic.

Náhradní autobusová doprava je zavedena na úseku Převýšov - Dobšice nad Cidlinou, stanice Choťovice nebude obsluhována. Omezení se dotkne řádově desítek vlaků i rychlíkových spojů.

"V neděli 14. září ve 21.20 hodin mezi Choťovicemi a Převýšovem na Královéhradecku vykolejilo 15 vozů nákladního vlaku. Na místě nehody byla předběžně odhadnuta škoda na 3 500 000 Kč (2 500 000 trať, 1 000 000 vlak). V důsledku vykolejení byla poškozena značná část tratě. V dnešních dopoledních hodinách budou prováděny odklizovací práce a bude pokračovat zjišťování příčin a okolností vzniku této mimořádné události přímo v místě jejího vzniku. Provoz na trati je přerušen," uvedl Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.