Když se pár minut ve středu po půlnoci na sociální síti objevila informace, že horským střediskem znějí sirény, každý tápal, co se vlastně stalo. Spadla lavina? Hoří někde?

Ráno přišla smutná zpráva. Kolem půlnoci došlo u sjezdovky ve Svatém Petru ke smrtelnému zranění jednatřicetiletého muže, který z dosud nejasných příčin skončil pod konstrukcí pódia, kde nakonec zraněním podlehl.

„Informaci o nehodě jsme na Horskou službu obdrželi čtyři minuty po půlnoci a o šest minut později jsem byl na místě. Společně s jedním kolegou skialpinistou jsme muže nejprve vyprostili zpod pódia a zahájili okamžitě resuscitaci. Teprve pak přijeli hasiči a v resuscitaci jsme se s nimi do příjezdu zdravotnické záchranné služby střídali. Bohužel se však již ani zdravotníkům nepodařilo muže oživit," uvedl včera pro Deník ke špindlerovské tragédii horský záchranář Marek Fryš.

Jak se Deníku podařilo dále zjistit, muž, kterému by bylo právě dnes 31 let, pracoval v security systému a hlídal ve Svatém Petru objekty, které slouží právě probíhajícímu mistrovství světa juniorů. Cestu dolů si chtěl zkrátit tím, že usedl na ochrannou matraci a vydal se před půlnocí po platformě Černé sjezdovky pod posledním skokem dolů z kopce. To se mu však stalo osudným.

„Terén byl velmi zledovatělý, takže muž nedokázal jízdu ukočírovat a ve velké rychlosti skončil pod konstrukcí pódia," přiblížil člen Horské služby Krkonoše Fryš. Po příjezdu posádek záchranné služby zdravotníci rozšířili základní resuscitaci o využití všech potřebných léků a přístrojového vybavení. Přes veškerou snahu všech záchranných složek muž zemřel. Hasiči museli převézt jeho matku, která na něj v noci pod sjezdovkou čekala, na zbrojnici a přivolali psychologa, který poskytl ženě první psychologickou pomoc. Příčiny a okolnosti tragické události šetří policisté. „Znovu se ukázalo, jak nebezpečná může být jízda ze svahu na různých sportovních náčiních a pomůckách, které k tomu nejsou určeny. V minulosti záchranné složky zaznamenaly smrtelné nehody při jízdě z kopce například na raftu, člunu apod. Ty dokáží cestou z kopce vyvinout značnou rychlost, přičemž je velmi obtížné až nemožné je řídit nebo brzdit," poznamenal k tragické události mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák.