Stroj dopoledne odstartoval z Pardubic. Šlo o charterový let, který sem dopravil 194 cestujících zřejmě na silvestrovské oslavy a do Moskvy se měl vracet jen s posádkou. Podle ruského Ministerstva pro mimořádné události byli všichni na palubě Rusové.

Ruské letadlo při technickém přeletu z Pardubic do Moskvy po opakovaném pokusu o přistání nakonec tvrdě dosedlo na letišti Vnukovo. Stroj vyjel z přistávací dráhy, proboural ochranou bariéru oddělující letiště od rušné příměstské dálnice, rozlomil se na tři kusy a začal hořet. Letadlo zřejmě přistávalo s minimem paliva v nádržích. Na místě došlo k požáru na ploše asi sta metrů čtverečních. Plameny však podle snímků z místa nehody nezasáhly samotný trup.

Kvůli špatně fungujícím motorům před Vánocemi vyjel z dráhy při přistání v Novosibirsku jiný stroj Tu-204. Nikdo nebyl zraněn.

Podle informací listu Moskevský komsomolec se letoun pokusil neúspěšně nejprve o přistání na dráze číslo 19 letiště Vnukovo. Při obletu letiště a pokusu o opětovné přiblížení na dráhu měl stroj runway přeletět a zavadit o sloup navigačního zařízení a následně havarovat. V okamžiku přistání měla být nad letištěm vánice a teplota kolem mínus sedmi stupňů Celsia. Server Gazeta.ru uvedl, že na zvukovém záznamu z kabiny letounu bylo slyšet, jak jeden z pilotů křičí:

„Brzdi!" Příčinou katastrofy stroje byly podle prvních informací vyšetřovatelů zřejmě špatné brzdy a nefunkční režim zpětného chodu motoru. Podle společnosti East Bohemian Airport, která provozuje pardubické letiště, byl stroj při odletu po technické stránce v pořádku.

Ruská média citují svědky, kteří pád letounu viděli na vlastní oči. „Zahlédla jsem plameny a bylo nám jasné, že to je asi letadlo. Manžel zastavil a rozběhl se k místu nehody," uvedla pro list Moskevský komsomolec Darya Novikova.

„Manžel a několik dalších řidičů běželo k troskám. Hořelo tam, nebylo toho mnoho vidět. Po chvíli se mu podařilo nalézt jednoho člena posádky. Mluvili jsme s ním a zabalili ho do přikrývek, které byly na palubě pro cestující. Byla jsem u něj do doby, než přijeli záchranáři. Měl velké bolesti a zraněná záda. Když si zraněného přebrali záchranáři, raději jsme z místa odešli. Báli jsme se, že to všechno kolem nás vybuchne. Viděla jsem, jak se záchranáři dostávali do pilotní kabiny a vyprošťovali snad jednoho jednoho z pilotů. Manžel ho slyšel křičet ale nedokázal se k němu dostat ale tak aspoň navedl záchranáře na místo. Bylo to od nich všech strašně odvážné – záchranářů i ostatních lidí," řekla Darya Novikova.

Havarovaný stroj je Tupolev 204-100V společnosti Red Wings Airlines s registračním číslem RA-64047. Kapacita stroje je 196 pasažérů plus posádka. Letoun byl v provozu od roku 2008. Letounů typu TU 204 nyní létá zhruba čtyřicet – velká část z nich v Rusku – osm z nich právě pro společnost Red Wings.⋌