Ve čtvrtek v podvečer došlo na rozhraní Červeného Kostelce a Rtyně v Podkrkonoší k tragédii. Teprve dvanáctiletý chlapec vylezl na trafostanici, což se mu stalo osudným.

Mluvčí krajské policie Iva Kormošová potvrdila, že chlapcův čin měl fatální konec. „Dvanáctiletý chlapec byl po zásahu elektrickým proudem na místě mrtvý. Více informací kvůli věku a s ohledem na rodinu nebudeme podávat," sdělila mluvčí.

Z prvotního šetření na místě vyplynulo, že dva dvanáctiletí kamarádi si hráli u trafostanice a jeden z nich poté vylezl na střechu, kde ho zasáhl elektrický proud.

Znepokojené reakce

V souvislosti s neštěstím se objevují znepokojené reakce, zda za smrt chlapce nemůže „sebevražedná hra pro teenagery" Modrá velryba. Pravděpodobně se šíří z ruské sociální sítě, která je obdobou Facebooku. Na ní se údajně objevily výzvy k dospívajícím, aby plnili různé úkoly vystupňované až k sebevraždě.

Také česká mládež v těchto dnech o hře diskutuje a vyděšení jsou i rodiče.

Vrchní komisařka oddělení tisku a prevence policejního prezidia České republiky Ivana Nguyenová konstatovala, že policisté mohou potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky. „Bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež a konáme preventivní kroky," ujistila.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, v jejíž gesci je počítačová kriminalita, se snaží spojit s administrátory Facebooku a Instagramu, aby zamezili šíření této hry. „Dále prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála," řekla Nguyenová.

Příčina neštěstí se vyšetřuje

Nešťastné úmrtí chlapce se teprve šetří a spekulace nejsou na místě. „Přesnou příčinu tragické události vyšetřují trutnovští kriminalisté. Případ je na samém počátku," uvedla Iva Kormošová.

Hrozby číhající na sociálních sítích

Policisté doporučují rodičům i pedagogům, aby si s dětmi promluvili o hrozbách číhajících na sociálních sítích a zaměřili se na změny chování dítěte. To může začít vyhledávat samotu a poškozovat se. Podezření na „sebevražednou hru" by se měla hlásit na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.