VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je nutné, aby města zvedala poplatky za odpad nebo za psy?

Rychnovsko - V další anketě Deníku jsme se vás zeptpali, zda jste ochotni si za výše uvedené připlatit?

18.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Martin Štěrba

Jiřina Hrušková (63), Rychnov nad Kněžnou:
Já si myslím, že to není nutné. Nejsem ochotná si připlatit, myslím si, že už toho platíme dost, tak by to mohlo stačit.

Zdeněk Vávra (54), Rychnov nad Kněžnou:
Já bych k tomu rád něco řekl, ale chci zůstat slušným člověkem v médiích, takže se zdržím komentáře. Nemám k tomu slov.

Renata Hovadová (48), Slatina nad Zdobicí:
Samozřejmě, že zdražování se nelíbí nikomu. I já bych byla radši, kdyby to zůstalo, jak to je, a šetřilo se na jiných místech.

Karel Procházka (70), Rychnov nad Kněžnou:
Není to nutné, zvláště když odpad třídíme. Nejsem ochoten si připlatit, důchodci už na všechno zdražování ani nemají.

Dva pohledy, jedno téma

SILVIE ŠPRYŇAROVÁ:
Připlatit si, anebo ponechat ceny na loňské úrovni. Tohle dilema už musely obce a města rozlousknout. Většinou budou muset lidé sáhnout do svých peněženek o něco hlouběji. Ale co vlastně za zdražováním stojí? Možná to bude trochu zjednodušený pohled, nicméně alfou a omegou je třídění odpadu. Právě obyčejné smetí stojí městské kasy nejvíc. Barevné kontejnery mají naopak dotované. Takže jednoduchá rada zní: Než vhodíte petku či kelímek od jogurtu do koše, rozmyslete si, zda se vám nevyplatí jej vytřídit. Časté výmluvy typu, že kontejnery na tříděný odpad nejsou dostupné, už dnes neobstojí. Tudíž za vším bude spíš naše lenost. Ta nám z peněženek tahá až stokoruny navíc.

MICHAL FRIČEK:
Třídění je rozhodně správná věc a je dobře, že rok od roku podíl vytříděného odpadu narůstá. Není to ale vedle pilné mravenčí práce způsobeno i tím, že používáme stále víc obalů a předmětů na jednorázové použití? Vhodit sešlapanou láhev do žlutého kontejneru je rozhodně lepší než ji „zapomenout" někde v lese, ale ještě šetrnější je používání vratných lahví, které se vrací do oběhu bez větších nároků na energie či moderní technologie. Zdá se však, že skleněné lahve jsou pomalu ale jistě vytlačovány „petkami". Není to tak dávno, co se minerálky prodávaly hlavně ve skle. A dnes? Poděbradku v „sedmičce" byste hledali nejspíš marně. Ale co hůř? Prodej piva v petlahvích měl ještě před pár lety úplně marginální podíl na trhu a tato balení kupovali hlavně ti, kteří si na to svoje „jedno" vydělali třeba právě sběrem lahví vratných. Dnes už svou produkci stáčí do plastů snad polovina českých pivovarů. Nejsem vyhraněným odpůrcem tohoto trendu, protože například do batohu se plasťáky hodí skvěle. Nechtěl bych se ale dočkat toho, že až si budu chtít dát normální lahváče, budu si do něj muset pivo přelít doma.

Autor: Redakce

18.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení