Od kdy vzít dítě pod stan

Většina rodičů holdujících přespávání v přírodě bere své dítko poprvé pod stan kolem roku věku, nejdříve od devíti měsíců věku. Od této doby není totiž dítě tak těžké zabavit, matka může stále v případě nouze dítě nakojit. Dítě také ještě hodně spí a dodržujeme-li jeho domácí rozvrh, většinou snáší pobyt pod stanem velmi dobře.

První pobyt pod stanem je pro dítě nevídaným zážitkem. Je možné, že se mu ale nebude tak líbit nebo nebude schopno nové prožitky zpracovat jinak než nevrlostí a brekotem. Když dítě první noci pod stanem probrečí, nevěště hlavu. Mnoho outdoorových nadšenců zahájilo svá stanová dobrodružství se špunty do uší.

V čem bude dítě spát

Budete-li v malé stanu, rozhodně volte spací pytel. Můžete buď zakoupit speciální spacák pro děti nebo použít spacák pro dospělé. Aby v něm ale dítě nesklouzávalo, je dobré ho pod nohama dítěte zafixovat (například podvázat). Budete-li jezdit na výlety častěji, je vhodné zakoupit dětský spací pytel. Máte-li větší stan, můžete do něj umístit cestovní postýlku. Dítě také neleží přímo na zemi (resp. na karimatce), což také není zanedbatelné.

Co hrozí miminku

• Prochladnutí
• Nebezpečné předměty na zemi
• Rostliny a houby
• Oheň

Jaký stan vybrat?

Kupte stan ve specializovaném obchodě. Poraďte se s prodejcem. Na rozdíl od profesionálních horolezců, vy si při výběru stanu všímejte jiných věcí než hmotnosti, špičkových materiálů a odolnosti proti sněhovým vichřicím. Ano, i u jezera nebo rybníku budete potřebovat kvalitní stan, ale daleko důležitější pro vás budou jiné parametry. Velikost, větrání, odkládací kapsy, prostorové uspořádání stanu, způsob jeho stavění, otvírání atd.

Tipy a triky

• Po příjezdu a postavení stanu se podívejte v okolí, jestli na zemi nejsou ostré či jiné nebezpečné předměty.
• Je-li ve stanu chladno a dítě potřebuje přebalit, stan nejdříve trochu zahřejte (zkuste kahan).