Vzhledem k úspěšnosti prodejních zámeckých výstav v nich budou v Častolovicích i letos pokračovat, na každý měsíc mají připraveného jiného autora od června do září o němž budou veřejnost předem informovat. Letošní sezónu zahájí výstava hendikepovaných dětí Nadačního fondu Slunce. Výstava potrvá do konce května.

Častolovický zámek pro letošní rok připravuje také novinky. Například expozici s velikonočním aranžmá, bude také otevřen zámecký obchod s bytovými doplňky ve velikonočním duchu. Na návštěvníky na nádvoří už tradičně čeká posezení v zámecké kavárně, kde můžete obdivovat nově zrestaurované renesanční fresky. Jejich oprava probíhala během podzimu a jara.

Na zámku pokračují i ve speciálních individuálních hmatových prohlídkách pro nevidomé, které se setkaly s velkým úspěchem. V areálu je bezbariérový vstup nejen do galerie, restaurace, ale i do celého zámku pomocí zdvižné plošiny. Na nádvoří vznikly i nové bezbariérové toalety.

Tak jako každý rok, bude i letos otevřen návštěvníky zámecký obchůdek, který nabízí nejen prodej suvenýrů, ale i bytových doplňků.Úpravám se nevyhnul ani zámecký zvěřinec, kde se neustále rozšiřují a vylepšují prostory pro zvířátka, kterých tu opět několik přibylo.

Zámecký zvěřinec se těší oblibě dětí i dospělých. Stálé obyvatele zde tvoří Balkánský miniosel, pony plemene Shattlend a vietnamská prasátka, které teď mají roztomilé mladé přírůstky. Nová zvířata tak rozšířila počet již starších obyvatel, mezi které patří kamerunské kozy, pštrosi Emu, perličky, bažanti. V oborách pak byl rozšířen počet zvěře o tři jeleny Maral, vedle již

starších přírůstků z minulé doby,tedy bílých daňků, jelenů Dybowského a mnoha dalších.

Na zámku usilují především o to, aby nebyl jen pouhým muzeem, ale stal se příjemným místem odpočinku pro každého. Čtenáři budou moci soutěžit o vstupenky do zámku. Čtěte deník!

Zámek Častolovice