Návštěvníci se mohou těšit na tucet místnostech, kde se autoři prezentují a třešničkou na dortu je erotická místnost PhantasyX, která umožňuje rodičům zabavit se po dobu, kdy si jejich děti budou hrát v dětském koutku.

Jedna fotografie, dvanáct příběhů

Sobotní vernisáž navíc odhalila i jedno překvapení. Křtu se dočkal nový kalendář na příští rok, který však nepatří k těm tuctovým. Do kalendáře přispěl každý z vystavovaných autorů kresbou na téma Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. „Všichni dostali úplně stejnou fotografii zámku a podle své fantazie udělali stránku. Musím říct, že jedna je úžasnější než druhá," řekl majitel zámku František Kinský předtím, než skropil kalendář vodou ze zámeckého poháru.

Autoři komiksů vzpomínají, jak sami v dětském věku obdivovali komisy Čtyřlístek, Rychlé šípy nebo Pifa. „Kupovali jsme si zahraničního Pifa, nerozuměli jsme bublinám, co tam je napsané, ale líbilo se nám, jak to vypadá," směje se dnes Stanislav Mašek.

Všichni autoři už minimálně deset let kreslí. Deník tak zajímalo, zda se za tu dobu nějak měnily trendy v tvorbě komiksu. Autor tvořící pod jménem Hza Bažant, který již ve svých začátcích překreslil knihu Krakatit od Karla Čapka, říká, že začínal s tuší a přes fixy se dostal k japonské technice tušových štětců.

„Člověk objevuje nové techniky, zkouší nové věci a pak je dobré, že si může vybírat, jak ke komiksu přistupovat," uvedl Karel Jerie, jenž s manželkou připravil na výstavu také interaktivní hru do dětského koutku. Právě manželka je jeho partnerkou i ve světě komiksů, píše scénáře.

S počítačem 
si netykají

Tvůrci těchto děl však nejsou moc velcí přátelé s počítačem. „Počítač práci strašně prodlouží, protože je tam moc možností, jak to může vypadat a je to zbytečný," objasnil Bažant a v podobném duchu hovoří i ostatní autoři, kteří v počítači jen dolaďují detaily.

Náměty, jež autoři zpracovávají, jsou rozmanité. Třeba Jiří Grus preferuje reálný život. „Pozoruji všední realitu, kterou napadají fantaskní vize," prozradil Jiří Grus, jemuž tvorba jednoho díla trvá zhruba půl roku. Nyní chystá komiks ze svého rodného Trutnova. Námětem je legenda o založení města spojená s polapením saně. „Ta legenda je neustále živá," říká.

Jak to vidí Martin Singr

Děti si poradí i s nahotou

Přestože je na výstavě komiksů erotice vyhrazená speciální až v pořadí třináctá komnata, prvek nahoty se objevuje i v jiných místnostech. Prolíná se tvorbou hned několika autorů, obzvláště Lela Geislerová si ho oblíbila.

Je pak velmi zajímavé sledovat děti, kterak si prohlíží tyto obrázky a na části, jež by byly v novinách či časopisech zakryty hvězdičkou, si zvědavě ukazují prstem.

Aspoň že se do samotné třinácté komnaty nedostanou. Cestou do ní se totiž určitě radši rozhodnou pro dětský koutek. Ten je sice jen kousek vedle, ale pro malé diváky skýtá lepší podívanou.

Martin Singr