Hned 2. června proběhla beseda se šéfredaktorem turistického magazínu KAM po Česku Luďkem Sládkem a produkční redakce Zdenkou Kubátovou.
„Luděk Sládek, pocházející z nedalekých Přestavlk, je podle mne (a nejen podle mne) skvělý vypravěč a skvělý fotograf," přiblížila zajímavou osobnost, která na její pozvání zavítala mezi „pohodáře", dr. Miroslava Nováková, vedoucí klubu a pokračovala „Dovolil nám prostřednictvím obsáhlé prezentace nahlédnout do devítileté činnosti oblíbeného časopisu a překvapil rozsahem působení redakce i mimo stránky turistického magazínu."

Účastníci besedy měli také možnost seznámit se s publikací PRAŽSKÝ HRAD nádvořími do zahrad, jež vyšla v letošním roce nejen v češtině, ale také v anglické, německé a ruské mutaci, a jedním z autorů je právě Luděk Sládek.

Už na 11. června zve Pohoda své členy na zajímavou procházku zámeckým parkem Nového zámku v Kostelci spojenou nejen s relaxací uprostřed zeleně, ale také se spoustou informací. Průvodcem seniorů totiž bude odborník na slovo vzatý Ing. Jaroslav Čermák ze správy kosteleckého zámku.
Na závěr měsíce je připraven další letošní výlet, tentokrát do Nového Města nad Metují a jeho okolí.
Na zážitkové putování se členové klubu vydají 25. června. Po příjezdu do českého betléma, jak se Novému Městu někdy trefně říká, se jich ujme Petra Kuřátková, vedoucí tamního informačního centra a provede je historickým centrem, tedy po Husově náměstí a určitě i po jeho „odvrácené tváři", velice zajímavém Zadomí. Poté navštíví senioři výstavu Z šatníku našich babiček v novoměstském muzeu, kde uvidí mimo jiné kostýmy z televizního seriálu České století.

Polední pauza se zaručeně dobrým obědem v Bartoňově útulně v Pekle je určena k načerpání sil do druhé poloviny dne, kdy se vydají do nedalekého Slavoňova za národní kulturní památkou – roubeným kostelíkem sv. Jana Křtitele, postaveným v roce 1553 za vydatného přispění bohatého rolníka (možná i zemana) Jana Koltačky a jeho syna. Den plný zážitků vyvrcholí návštěvou poutního místa Rokole.

A co dál? „V současné době připravujeme program zájezdu do Prahy, který je naplánován na 10. září. Na podzim bychom do činnosti rádi zařadili přednášky a besedy se zdravotní tématikou. Ve spolupráci s odborem sociálních věcí Městského úřadu bychom rádi uskutečnili kurz první pomoci," vytáhla okamžitě ze svého rukávu další triumfy šéfová klubu Pohoda a netajila se ani tím, že už je stanoven i termín oblíbeného předvánočního setkání.

Dana Ehlová