„Loni k nám na velikonoční výstavu přišlo 3 800 návštěvníků, letos počítáme tak s pěti tisíci,“ zamyslel se ještě před zahájením tradiční akce Velikonoce, svátky jara předseda častolovických zahrádkářů Jesef Helmich. Jak včera bilancoval, jeho odhad byl správný.

Již od pátku minulého týdne začali členové Základní organizace Českého zahrádkářského svazu připravovat velikonoční výstavu. Každý den se v areálu vystřídalo kolem třiceti lidí. „Letos se nám podařilo zajistit mimořádně vysoký počet praktických ukázek a úplné novinky. Návštevníci mohli poprvé vidět ukázky velikonoční gastronomie z třebechovické Hotelové školy a nechybělo ani porovnání staročeského tradičního pečení našich babiček s novodobými výrobky ličenské pekárny,“ komentoval ukázky Helmich a poukázal na pletení až dvoumetrových pomlázek, tepání kraslic a paličkování Vamberecké krajky.

„Díky za inspiraci a krásný zážitek. Děkuji za krásnou výstavu, moc jsem se na ni těšila,“ tak vypadaly krátké a výstižné texty, zapsané v návštěvní knize. „Chodíme sem pravidelně, hlavně na podzimní výstavy. Je to moc hezké a i když jsem zatím nezdobil velikonoční vajíčka, zřejmě nás to čeká. Mám totiž dvě holky, tak alespoň něco okoukají,“ svěřil se Krištof Černý, který držel v náručí zřejmě nejmladšího návštěvníka, tříměsíční dceru Lenku.

Součástí akce byla i tentokrát soutěž o nejlepší kolekci kraslic, do které se zapojilo 24 lidových umělců. „První místo získala Margita Jiráčková z Kostelce nad Orlicí s kolekcí číslo čtyři. Získala celkem 353 bodů,“ prozradil Helmich.