Prosím, vstupte a ochutnejte, tak by mohl znít podtitul této vánoční výstavy, kterou připravilo na adventní období Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Bohatě prostřený stůl a sváteční pokrmy jsou s vánočními svátky úzce spojeny již od nepaměti. Nejen tradiční kapr, bramborový salát a rybí polévka, ale i méně tradiční pokrmy, jako jsou muzika, odvárka, tomáška, peciválka nebo štědrovka, se v jednotlivých oblastech připravovaly na různé způsoby.

Na půdě muzea se společně vydáme zpět téměř o století a budeme svědky toho, kolik úsilí stála hospodyně cesta za bohatým štědrovečerním stolem. V perníkové dílně a prodejně vybraly krásné perníčky. Připojíte se k nim na vánočním trhu, kde dokoupily koření, suroviny potřebné k vaření, rybu a za zvuků koled došly domů. Doprovodíte je a necháte se pozvat k tichému nahlédnutí do kuchyně a obýváku v okamžiku příprav na nejkouzelnější svátky v roce.

Pokocháte se pohledem na rozmanité nádobí, kuchyňské náčiní a nazdobený interiér. Procházkou provoněným bytem si přiblížíte tradiční receptury a lidové tradice dodržované téměř před stoletím a snad i na okamžik ucítíte tu pravou vůni Vánoc.

(zr)