Již od půl třetí odpoledne fyzikáři vyvěšovali v patrech vánoční osvětlení, zatímco studenti maturitního ročníku přelepením všech oken vytvářeli dokonalou tmu v šatnách gymnázia. Ne, nezbláznili jsme se, to jen naplno propukly přípravy k oslavám Mezinárodního roku světla a Noci vědců, akci na popularizaci vědy a techniky mezi širokou veřejností.

Když se lidem konečně v pět hodin budova gymnázia otevřela, dovnitř se vevalily (bez přehánění) davy. 350 přichystaných vstupenek nám došlo již o půl sedmé, kolem osmé hodiny večerní jsme se přehoupli přes pět set návštěvníků a půlnoční sčítání dalo konečné číslo 741 lidí. Takovou účast jsme neočekávali ani ve snu!
Sérii přednášek zahajoval student 7A8 T. Locker s tématem Světelné znečištění a RNDr. L. Všetička odkrýval tajemství fotosyntézy. Obě zaplněné přednáškové místnosti nebyly nic proti tomu, jaký nával se hrnul na přednášku Mgr. Ivy Bořkové o židovství, kterou studenti doprovodili zpěvem židovských písní. Nabito bylo i na všech dalších přednáškách, kterými byly Bioluminiscence, Osvětlení terária, Šifry, 3D Technologie, Roboti a světlo, poté Svářečské technologie v podání odborníka z firmy ESAB i Věda a Bible z úst kazatele Církve Boží z Prahy). Studenti francouzštiny pod vedením S. Hamerské rychle zjistili, že uspokojit zájem diváků o zhlédnutí stínového divadla Malý princ nebude snadné, a proto operativně místo původních dvou představení jich nakonec odehráli šest. Návštěvníkům vyšli vstříc i organizátoři hudebního a fotografického workshopu, které byly naplánované v časových intervalech, ale pro velký zájem probíhaly bez přestávky. Na workshopech Optické klamy, Matematická světýlka i Perspektivní kukátka návštěvníci tvořili s takovým nadšením, že čas jim vymezený několikanásobně přetáhli.

Kapacita našich učeben občas nestačila zájmu návštěvníků ani na aktivitách, které probíhaly nepřetržitě po celou dobu akce – fyzikální a chemické experimenty, práce s mikroskopy a stereolupami, výuka počítačové animace, ukázky robotiky a 3D tisku a prezentace stánku firmy ASSA ABLOY. Velké návštěvnosti se těšily přednášky našich bývalých studentů o jejich zahraničních stážích či protidrogová prevence a v pozdějších hodinách přišla k duhu i odpočinková místnost, kde ze žíněnek a matrací mohli unavení návštěvníci sledovat filmy o nejznámnějších vynálezcích. O tom, že si na své u nás přišli i ti nejmenší, svědčí neutuchající zájem o suterénní stezku odvahy mezi šatními skříňkami za doprovodu hororové hudby, když na plnění úkolů jen lehce svítily mihotavé plamínky svíček.

Největší „masakr" ovšem nastal kolem 20. hodiny, kdy bylo na věžičce gymnázia zahájeno pozorování noční oblohy. Úzké točité schodiště na půdu nás přinutilo pouštět lidi nahoru po skupinkách, takže s každým zaskřípěním otvíraných dveří se do nich draly davy zájemců. Naštěstí nám přálo počasí, avizovaný déšť si to nakonec rozmyslel a mraky kryly jen menší část oblohy, takže bylo na co se dívat. Do půlnoci se nakonec dostalo na každého.
Po zdařilé akci nezbývá než bilancovat. Domníváme se, že za jejím úspěchem stojí především dobrovolnost – nejen pedagogové, ale i studenti a další pomocníci sami aktivně přiložili ruku k dílu a díky jejich nadšení, pracovnímu nasazení a schopnosti improvizace dopadla Noc vědců na Gymnáziu F.M. Pelcla na jedničku. Tímto bychom všem zúčastněným chtěli poděkovat a dovolili bychom si zde vyslovit myšlenku, že právě možná o tomto by škola měla být – dokázat (nejen) studenty pro něco nadchnout tím, že jsme pro to nadchnutí i my, učitelé, a dát jim šanci ukázat, v čem jsou nejlepší.

Za Noc vědců a GFMP koordinátor akce
Mgr. Milena Lockerová