Cíl byl jasný – společné zpívání při celostátní akci Česko zpívá koledy. Ani nepřízeň počasí, kdy se místo sněhových vloček na přítomné snášely kapky deště, nedokázala zkazit vánoční atmosféru.

Město Opočno má výhodu, že zde funguje základní umělecká škola, kde je poměrně silné pěvecké oddělení. „Této velmi milé akce jsme se poprvé zúčastnili v loňském roce. Setkala se s velkým ohlasem u veřejnosti, takže jsme neváhali a přihlásili jsme se i letos. Celého podniku se opět ujala paní učitelka Petra Flígrová, a opět skvěle. Samozřejmě jí pomohli další kolegové a především naši žáci," chválí svůj tým ředitelka ZUŠ Vilma Urešová. Ke sboru dětí se velmi brzy přidávali přítomní, smysl akce tak byl naplněn stoprocentně.

Už loni zavedlo Opočno malou novinku, při akci byl ozdoben vánoční stromek. A protože dobré tradice se zpravidla ujímají, ujala se i tato a stromek se zdobil i tentokrát. A stejně jako loni přispěl k dobré náladě určitě i svařák, který nabízely přilehlé restaurace. Zdá se, že účast na akci Česko zpívá koledy už Opočnu zůstane, je tedy namístě, že bude mít své místo v opočenské kronice. „Určitě. Koledy, které Deník pravidelně vybírá, patří k tradičním českým Vánocům a tradice bychom se měli snažit udržet. Společné zpívání dokáže přítomné sblížit a pocit, že stejně tento okamžik prožívají i lidé v dalších městech, je doslova hřejivý," oceňuje celostátní akci kronikářka města Opočna Renata Rýdlová.

Skvěle dopadla i vamberecká premiéra akce. Česko zpívá koledy potěšilo i v deštivém chladném adventním večeru více než šedesát malých i velkých. Ruce zahřál horký čaj i voňavé svařené víno – a všechny přítomné české koledy zpívané dětmi pod vedením pedagogů Jany Ichové a Hany Věchtové.
„Pracovnice Městské knihovny Vamberk se těší za rok při stejné události opět na viděnou. Pokojné a šťastné svátky nám všem," vzkázala Jaroslava Martinová, vedoucí vamberecké knihovny.