Návštěvníci si poslechnou úryvky z deníku Václava Bartoně (dědečka současného majitele), který si psal po své emigraci v roce 1949. Prohlídky budou zahájeny návštěvou zámecké kaple, do které se při běžných prohlídkách pouze nahlíží. Zájemci o tuto mimořádnou prohlídku si ji musejí zarezervovat na telefonním čísle 491 470 523.

Turnaj krále Karla proběhne v Nové Pace

Nová Paka - Na dvorku Městského kulturního střediska se v úterý 8. srpna odehraje od 17.30 hodin pohádka pro děti Turnaj krále Karla. Představení se uskuteční u příležitosti výročí 700 let od narození Karla IV. Přenese diváky do Prahy v dobách, kdy tam král a císař žil a kdy ji proměňoval. Při tomto příběhu se skvěle pobaví nejen děti, ale i dospělí.

Francouzský kytarista zavítá do Broumova

Broumov – Agentura pro rozvoj Broumovska pořádá ve středu 9. srpna koncert francouzského kytaristy Alexandre Glize, který vám nabídne hudební zážitek, který jste ještě neslyšeli, a ukáže kytaru, jak ji ještě neznáte. Koncert začíná v 19 hodin v zahradě broumovského kláštera. V případě nepříznivého počasí se přesune do sálu Kreslírna. Rezervace vstupenek na: jakub.hejdanek@klasterbroumov.cz nebo na telefonním čísle: 734 570 141.

Vycházka po stopách bojů 1866 v Jičíně

Jičín - V pondělí večer jste se mohli vydat po stopách bojů z války v roce 1866 v Jičíně za použití historických záznamů a kreseb. Účastníky provedl v historické uniformě desátník jičínského pěšího pluku č. 74. Lze se těšit také na ukázku zbraní, které tehdy používala rakouská armáda. Sraz účastníků je vždy v 18 hodin u kašny na jičínském Valdštejnově náměstí. Trasa bývá uzpůsobena podle počtu a fyzických schopností návštěvníků. Akci pořádá Muzeum přírody Český ráj a uskuteční se ještě 14. a 21. srpna.

Pernštejnská děla na valech

Pardubice - V úterý 8. srpna v 17 hodin budou na valech pardubického zámku slavnostně odhaleny repliky děl, která zde stála v době Pernštejnů. Široká veřejnost je srdečně zvána na tuto výjimečnou vernisáž. Makety varhanových děl byly vyrobeny ve firmě puškaře Miloše Skrbka z Vysoké nad Labem v roce 2017. Podoba byla převzata z dobových vyobrazení, počet hlavní a jejich ráže odpovídají popisům dvou zbraní z inventářů pernštejnské zbrojnice z roku 1560. Pernštejnové v Pardubicích disponovali výzbrojí pro víc než tisíc mužů. Součástí jejich ohromné zbrojnice bylo také impozantní dělostřelectvo. Na zámku bylo v roce 1560 celkem 83 dělových hlavní, které byly namontovány na 39 lafetách.