Rychnovsko: Swingový festival Jardy Marčíka

Týniště nad Orlicí: Již 17. ročník týnišťského swingového festivalu Jardy Marčíka vypukne v pátek na Tyršově náměstí a pokračovat bude v sobotu, vždy od 18 hodin. Program nabízí kromě swingu také jazz, world music či ska. Představí se například Big Band hraběte Šporka, chybět nebude ani Mladý týnišťský big band a o závěrečnou tečku se postará Sto zvířat.

Náchodsko: Ochutnávka českých a moravských vín

Broumov: O slavnostní zahájení turistické sezony se v sobotu ve 13 hodin postará tradiční akce – Vinum et Cetera. Veřejná ochutnávka nejlepších českých a moravských vín z kolekce Salonu vín České republiky se uskuteční na nádvoří Benediktinského kláštera. Příjemné odpoledne na nádvoří broumovského kláštera zpestří bohatý hudební program.

Jaroměř: Nostalgická jízda vláčku se uskuteční v sobotu v 7.48 hodin, kdy se vlak tažený parní lokomotivou „Velký Bejček" vydá z Jaroměře do Hradce Králové. Z hradeckého hlavního nádraží vláček vyrazí v 8.50 hodin a přes stanice Jaroměř, Česká Skalice a Náchod dojede do Police nad Metují. Odtud se odpoledne v 14.58 hodin vydá na zpáteční cestu a svoje putování ukončí v expozici železničního muzea v Jaroměři.

Náchod: Náchodský svaz chovatelů koní pořádá v neděli od 10 hodin na louce u hypermarketů v Bělovsi již  22. přehlídku plemenných koní.

Královéhradecko: Folklorní festival ovládne Hradec a Pardubice

Hradec Králové: Od  pátku do neděle se uskuteční  jedenadvacátý ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradce Králové, na kterém se představí devatenáct folklorních souborů z celé republiky. Chybět mezi nimi  nebudou ani hradecký Červánek a Dupák. V Pardubicích se začíná od 19.30 hodin Pernštýnskou nocí, sobota bude patřit Hradci Králové a neděle opět Pardubicím. Hradečáci se mohou od půl druhé odpoledne těšit na průvod souborů, který se  ve 13 hodin od Adalbertina vydá na Masarykovo náměstí. Tady ve 14.30 hodin  začne pořad nazvaný Roztančené náměstí. Festival zamíří i na Šrámkův statek v Pileticích, kde je připraven program Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer.
V neděli se festival rozloučí programem Rozmlouvání, který se uskuteční od 14 hodin na zámku v Pardubicích.

Lovčice: Členové občanského sdružení Pevnostní muzeum ze Sazené tady poprvé předvedou  historickou bitvu  nazvanou Boj o republiku 1938. Návštěvníci tak uvidí  dobovou techniku, ale také  vojáky tehdejší armády, četníky, finanční stráž a  policisty.  Proti nim budou stát dobově stylizovaní příslušníci sudetoněmeckých polovojenských jednotek Freikorps, dojde také na hospodskou rvačku.  Samotný boj začne ve  čtrnáct hodin na velké návsi uprostřed Lovčic.

Trutnovsko: Ulice města ožijí klauny a akrobaty

Trutnov: Šestnáct českých a zahraničních divadelních souborů se představí na 2. ročníku festivalu nového cirkusu s názvem Cirk-Uff, který se koná do neděle. Návštěvníci budou sledovat divadelní představení hned na několika místech Trutnova: na Krakonošově náměstí, ve Společenském centru Uffo, před ním a v šapitó, které vyrostlo na parkovišti před Uffem.  Kromě divadelních představení jsou připraveny také workshopy a hudební doprovodné akce.

Dvůr Králové: Na zajímavou výstavu zve Hankův dům. V jeho saloncích budou o víkendu k vidění papírové modely automobilů, letadel, kosmické techniky, lodí, lokomotiv, architektury, diorámat a dalších. Otevřeno bude v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin.

Jičínsko: Veteránem Českým rájem

Jičínsko: Veteran car club Jičín pořádá ve dnech od pátku do neděle 28. ročník soutěže historických vozidel  s datem výroby do roku 1945. Soutěže se má zúčastnit na 80 vozidel a v duchu posledních ročníků se má méně ,,závodit" a více se bavit. Soutěž bude přehlídkou nejen historických vozidel, ale i elegance tehdejšího oblékání, neboť  téměř všichni účastníci soutěž absolvují v dobovém oblečení.
V pátek v 10 hodin odstartuje první výletní jízda veteránů z kempu Rumcajs. Pohodová výletní jízda do Českého ráje spojená se soutěžními úkoly je připravena na sobotu, kdy si bude možné vozidla prohlédnout na Valdštejnově náměstí. Budou k vidění od 8 do 9.30 hodin. Pak se veteráni vydají do Turnova. Zpátky pojedou přes Rovensko a cíl je opět v kempu Rumcajs. Nedělní spanilá jízda vyjede z kempu v 10 hodin do Sobotky, kde budou historické stroje vystaveny a uskuteční  se zde i divácká soutěž o nejhezčí motocykl, automobil a také nejlépe dobově oblečenou posádku.

Miletín: Svaz skautů a skautek ČR Junák – Kmen dospělých pořádá 2. národní oldskautské jamboree. Koná se v Miletíně  ve skautském středisku svatého Jiří od pátku do neděle. Sraz zahájí v pátek večer zapálení táborového ohně a akci ukončí v neděli bohoslužba, kterou od 9 hodin celebruje br. Radovský.