Během pěti dnů se v pestrých programových blocích představí takřka šest set tanečníků, tanečnic a hudebníků z dvaadvaceti folklorních souborů z celého světa. V předvečer zahájení červenokosteleckého festivalu se už potřetí představí kvarteto vybraných souborů v Dobrušce.

Na náměstí F. L. Věka dnes od 17 hodin vystoupí představitelé čtyř kontinentů. Asii zastupuje Spandan Sanskrutik Trust Ahmedabad z Indie. Evropským souborem bude italský Urbnitas. Americkým reprezentantem je Grupo de Danza Cuicalli Querétaro z Mexika. Zástupcem Afriky je soubor Bawtusamba & Bailarinas baianas z Kapverdských ostrovů.

Indie

Soubor Spandan (v překladu „Tlukot srdce", na velkém snímku nahoře) byl založen v roce 1989 ve městě Ahmedabad, ležícím v západní části Indie, s cílem věnovat se bohatství folkloru a lidového umění Indie. Soubor se zaměřuje především na lidové tance a hudbu oblasti Gujarat, ale ve svém repertoáru má i tance z ostatních indických států (Rajasthan, Punjab, Maharastra atd.).

Tanečníky doprovází muzikanti hrající na tradiční indické nástroje dholak, tabla, dhol, duff, harmonium, kanjari a další. V lednu 2013 se skupina podílela na organizaci prvního mezinárodního festivalu lidových tanců, který se konal v městech Ahmadábád, Baroda a Surat.
A co se o indické kultuře a spolku Spandan dočteme na jeho webových stránkách?

Indická lidová kultura odráží především rovnost, pohostinnost, víru, lásku k přírodě, lidová řemesla, ústní lidovou tradici, zpěvy a tance. Indie je země mnoha jazyků, kultur a nezávislých států, které mají vlastní úctyhodnou historii i kulturu, pokud si ji chceme uchovat, je třeba ji opravdu bezezbytku pochopit, jedině tak se po stopách tradic a zvyků můžeme vydat na dlouhou cestu do indické minulosti, kterou známe jen z lidových pověstí.

Lidová kultura nás roku 1989 inspirovala k založení spolku s názvem Spandan či tlukot srdce, protože jsme cítili, že s kulturou je třeba souznít jako s tlukotem vlastního srdce. Předsevzali jsme si zachránit mizející kulturu, proto jsme vděční všem, díky nimž se nám daří nepřetržitě fungovat, studentům, sponzorům a především našim divákům. Spandan se věnuje tanci, baletu, divadlu, hudbě, filmu i zábavným programům, které představují indickou kulturu, zejména tradice oblasti Gujarat."

Itálie

Léto, slunce, písčité pláže – to je přece Itálie! Z Pyrenejského poloostrova k nám zavítal folklorní soubor Urbanitas, který byl založen v roce 1933 a předvádí folklor oblasti Marche, kde žila v 19. století chudá rolnická společnost. Lidé však měli i přes bídu velkou touhu žít a bavit se. V 60. letech rozšířil soubor svou působnost na celonárodní folklor. Podílel se na natáčení filmů, například na komedii „Straziami ma di baci saziami" režiéra Dina Risiho s Nino Manfredim v hlavní roli.
Rovněž jejich samostatná folklorní vystoupení natáčela televize, nejen regionální, ale i státní. V 70. letech vzniklo vedle úspěšného a stále populárnějšího souboru i jeho „dětské dvojče" Niinigruppo Urbanitas. A od té doby soubory za podpory domovského města pořádají každoroční mezinárodní festival Terranostra Apiro. Nejen na něm návštěvníky potěší velmi rychlé tempo písní, které doplňují a umocňují barevné kroje tanečníků.

Mexiko

Soubor Cuicalli sdružuje mladé tanečníky a muzikanty, kteří se snaží obnovit a propagovat tradice a kulturní kořeny své země. Melodie plné radosti, barevné kroje i mystické prvky představují majestátního ducha Mexika divákům po celém světě.
Mexická folklorní taneční Grupo de danza cuicalli reprezentuje státní školu Andrease Balvanera v Queretaro v Mexiku a jedná se o soubor, který přijíždí z největší dálky.
Skupina se skládá ze studentů vysokých škol, vznikla v roce 2008 a prezentuje národní tradiční mexické tance. Uměleckým ředitelem je Israel Perez Perales.
Tanečníci jsou vyhlášení pro svůj ohnivý temperament, neuvěřitelnou energii a nadšení do života, které během vystoupení předávají divákům. Za svou hlavní doménu pokládají hudbu a tanec oblasti Querétaro, která je velmi specifickou částí světa. Tancem a hudbou se snaží reprezentovat svou vlastní kulturu a své kořeny.
Soubor byl původně založen už roku 2003 a nesl indiánský název Toltekayotzin, v překladu „Ten, který je umělec". Od roku 2005 vystupuje soubor pod svým současným názvem, který znamená „Dům zpěvů" a odkazuje ke staré aztécké škole, kde se vyučovaly obřadní tance a zpěvy k uctívání božstev.
Tradiční folklorní slavnosti oživuje však svými výkony až od roku 2008. Tanec a hudbu považují členové souboru za základ každé oslavy a uvědomují si, že právě typickou hudbou a tancem, které tvoří součást rozmanité kulturní historie, se od sebe liší jednotlivé kouty naší planety. Proto usilují o dosažení souhry rukou a nohou i celého těla s původní hudbou daného regionu. Jak sami říkají: „Tradice si zaslouží naši péči, proto se ji snažíme ctít v každé melodii a v každém tanci. Žije totiž dodnes a je přínosem našim komunitám ve městech i na venkově. Představuje kulturní dědictví našich předků, o které je třeba pečovat a rozvíjet ho."
Do svých vystoupení zařazují Cuicalli tance, které mají kořeny v jednotlivých státech mexické federace, jmenujme například Campeche, Yucatan,Veracruz, Tamaulipas, Nuevo Leon, Chihuhua, obojí pobřeží Kalifornského zálivu i státy Sinaloa, Nayarit, Jalisco, Colima, Guerrero, Querétaro, vystupují také s ukázkami tance výrobců korku. V Mexiku se účastní výročních trhů, církevních slavností a dalších významných příležitostí. Každým pohybem během představení reprezentují Mexiko a hrdost na jejich vlast, jejíž krásu tancem a zpěvem oslavují. Chloubou souboru je tanec zvaný Huapango.

Kapverdské ostrovy

Soubor Bawtasamba & Bailarinas Baianas z Kapverdských ostrovů je pokračovatelem souboru PBS, který se v České republice minulých letech úspěšně představil. Folklorní tance afrických národů, typické bubny a zpěvy vystihují tradiční sounáležitost s přírodou a život národa s nulovou kriminalitou.
Skupina Bawtasamba vystoupila v roce 2013 v Portu v rámci festivalu „Sounds and Tastes of Cape Verde" na počest Portugalce jménem Márlo Goncalves. Věnuje se tancům v hudebních stylech: batuco, funaná, coladeira, cola san jon, mazurka a morna.
Batuco vychází z dávných bojovných rytmů otroků, zavlečených na Kapverdy z africké pevniny. Jedná se o temperamentní, k tanci svádějící hudbu, která připomíná senegalskou scénu.

Funaná je hudba, v níž má dominantní roli harmonika, hned následována tradičním rytmickým nástrojem ferrinho – zvukově si představte jako kdyby někdo hrál na valchu. Říká se, že právě tento hudební styl Kapverdské ostrovy charakterizuje.
Cola san jon je silně rytmický styl s využitím velkého množství bubnů.

Coladeira patří mezi další typické a tradiční žánry Ostrovů. Je pro ni charakteristické nestálé tempo a jedná se o jeden z opravdu tradičních stylů.
Mazurka – polský národní tanec, který dobře známe i v Čechách, si našel svou oblibu i na Kapverdských ostrovech kde patří mezi nejuznávanější tance a důležitý kulturní fenomén. Tanečníky většinou doprovází živá kapela v čele s houslistou a kytaristy. Existuje mnoho jejích podob, hlavně na severu souostroví, především v São Nicolau a Santo Antãu. Na jihu se s ní můžete setkat na ostrově Brava.
Morna představuje tesknou kombinaci fada a západoafrické hudby.

Stylově se inspirovala v Brazílii. Je považována za tradiční národní hudbu Kaverdských ostrovů vytvářenou cavaquinho (menší kytara), klarinetem, harmonikou, pianem a kytarou. Mezinárodně známou zpěvačkou morny se stala Cesária Évora. Tuto hudbu také nejčastěji slyšíme v podání kapverdských emigrantů všude po světě. 
 ⋌Text a fota: 60. mezinárodní
⋌folklorní festival Červený Kostelec