A kdo se stane počtem roků plnoletým? Ples nazvaný Mateřinka. „Před 18 lety nás napadla myšlenka uspořádat ples Mateřinka a ukázat veřejnosti, co dokážou děti s postižením, které u nás integrujeme do kolektivu dětí zdravých. Ples se líbil, a tak letos pořádáme už osmnáctý v pořadí," vysvětlila Dagmar Židová, ředitelka MŠ Láň.
Přípravy jsou v plném proudu a předem je jasné, že první březnový pátek budou na úvod plesu hlavními účinkujícími děti školkou povinné. „Na začátku vystoupí na jevišti Pelclova divadla se třemi písněmi náš pěvecký sbor Cvrčci.

Snažíme se ušít i nové oblečení – snad to stihneme. Jedná se o více jak 40 šatů pro holčičky a 23 vest pro kluky," odkryla něco ze zákulisí Dagmar Židová.
Ze scénáře také vyplývá, že přestávku před dalším vystoupením vyplní představení dětí, které MŠ Láň už absolvovaly.
„Jedním z prvních byl Jakub, který dnes studuje vysokou školu a hlavně je velice komunikativní.

Právě on mě na tuto myšlenku přivedl, když ke mně na Veletrhu sociálních služeb přišel se slovy:  Já jsem váš absolvent," řekla ředitelka a pokračovala: „Přijdou  i děti s kombinovaným postižením. Představí nové aktivační centrum, které otevřelo občanské sdružení Orion, náš blízký partner."

Ještě předtím, než taneční parket trvale obsadí dospělí návštěvníci plesu, zaplní ho děti. Během hudebně pohybového vystoupení na téma Počasí se v rychlém sledu vystřídají slunce, vítr, sníh a déšť a to vše uvedou od předpovědní mapy umístěné na jevišti malé „rosničky".
Výtěžek plesu je pravidelně využit na nadstandardní aktivity – výlety, účasti v celostátních soutěžích, exkurze.

Díky nápadu mladých členek pedagogického sboru – studentek speciální pedagogiky se staly finance z loňského roku základem pro vybudování relaxační místnosti, kde jsou při práci s dětmi zařazovány prvky snoezelenu. Přestože je už místnost v provozu, slavnostní otevření se chystá na 12. března.
Vedení školky už má také jasno o použití letošního výtěžku.

„Pokud uspějeme s naším návrhem na vybudování školní zahrady v přírodním stylu v rámci programu vypsaného ministerstvem životního prostředí, půjde na dofinancování projektu Dětské toulky přírodou," dodala na závěr Dagmar Židová. 

Dana Ehlová