„Může přijít kdokoliv, i když bude třeba z Liberce. Bude se malovat pastelkami. Pokud by někdo chtěl nějakou speciální techniku, musel by si na ni pomůcky přinést,“ vysvětluje Jiří Králíček z občanského sdružení Abakus.

Právě Abakus, nositel projektu Rodný kraj Františka Kupky - Brána Orlických hor bez bariér, je s Kristinou Colloredo-Mansfeldovou pořadatelem této akce. „Je to vzpomínka na výročí narození světoznámého malíře Františka Kupky. Podzimní slunce je jedním z jeho obrazů,“ dodává Králíček. Díky malujícím dětem by si lidé měli uvědomit sounáležitost tohoto umělce se zdejším krajem.

“Nejdůležitější je, aby se rekord podařil,“ zdůrazňuje Králíček. Na splnění podmínek bude dohlížet rozhodčí z Agentury Dobrý den z Pelhřimova.

Malování doplní i doprovodné akce. Pro pohodovou atmosféru vystoupí hudební skupina Strejci. Handicapovaní lidé pak připraví soutěžní disciplíny nejen pro mladé návštěvníky. Ti si budou moci vyzkoušet, jestli zvládnou na vozíku vyjet například rampu. Připravují se i další soutěže. Formou zábavy si tak budou moci uvědomit potíže handicapovaných spoluobčanů, na které pamatuje i projekt Rodný kraj Františka Kupky - Brána Orlických hor bez bariér.

 

O projektech sdružení Abakus si můžete přečíst též ZDE nebo ZDE.