V úterý 22. března od 19 hodin se v opočenském Kodymově národním domě představí Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice spolu s naším předním klavíristou Markem Kozákem.
„Symfonický orchestr zahájil cyklus poprvé vloni. Výsledek byl fantastický, chtěli bychom jej zvát již tradičně," uvedla předsedkyně Opočenské besedy Petra Flígrová. Orchestr, který v sobě spojuje virtuozitu s emotivním mládím, sklízí úspěchy na mnoha pódiích, vloni se mu v Opočně dostalo obrovského potlesku vestoje. Letos svůj program zahájí předehrou z Kouzelné flétny od W. A. Mozarta (vzápětí po své premiéře v září 1791 se Kouzelná flétna stala obrovským divadelním hitem).

Neméně slibné je pokračování úterního koncertu v podobě díla „Básníka klavíru" Fryderyka Chopina. Předvedení jeho klavírního koncertu e moll se ujme Marek Kozák, varhaník a klavírista, o jehož virtuozitě nemůže být pochyb. Ve svých dvaceti letech získal 1. cenu na mezinárodní soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, od té doby přibyla další ocenění na prestižních soutěžích, v současné době je zapsán na listině mladých umělců Českého hudebního fondu.
Závěr úterního koncertu, který bude patřit zpěvu árií v podání nejlepších studentek konzervatoře, svědčí o skvělé dramaturgii programu. „Pucinni GALLA je výběr nejznámějších árií Giacoma Pucciniho, skladatele, jehož opery se těší trvalému zájmu publika a patří mezi nejčastěji provozovaná díla na celém světě. Myslím, že program je nastavený výborně, diváci se mají na co těšit," zve Petra Flígrová.Zvýšený zájem o cyklus Opočno hudební potvrzuje i více než sedmdesát prodaných abonentek. Pro přátele hudby je to vynikající výsledek, pro posluchače pak jasný signál, aby neváhali a využili možnosti zakoupení lístků v předprodeji (v opočenském informačním centru). „Neváhejte, volných míst už nezbývá mnoho. Vstupenky je možné zamluvit na telefonu 494 668 111," upozorňuje Tereza Hoderová z IC. (dm)