Muslim, který se cpe vepřovým masem, sluníčko sedmitečné a církevní hodnostář se sekyrou v ruce, ale i dvoumetrový Jan Žižka. Ty bylo možné potkat v sobotu pouze v Bystrém.

„I když teď čekáme, až nám naši patnáctiletí nástupci vyrostou a nastoupí nová krev, naše hrstka asi deseti lidí jako zdravé jádro udržuje některé tradice. A masopust k nim určitě patří,“ komentoval přípravy ve zdejší hospodě zakládající člen, zástupce ředitele a tiskový mluvčí Vag–i–novin Jaroslav Duška, který si na svých prsou hřál malou kobru a na rameni chlupatou tarantuli.

I ředitel resesistů Vratislav Světlík sobotní akcí ožil, a tak v přestrojení za muslima s kalašnikovem skrytě vychutnával pečené vepřové a uzené maso, které dostávali od místních občanů společně s kořalkou. „Mezi námi, teď jsme tak prošpikováni nesmyslnými zákony, že by člověk nemohl dělat již vůbec nic. V tomhle hábitu, který koupila žena ve zdejší hrabárně, se alespoň cítim svobodněji,“ zavtipkoval.

Průvod netradičních masek s kárkou se skrytým propagandistickým hlásačem místní vítali. „Je to hezká tradice, na kterou se všichni těšíme. Díky Vag–i–novinám se zde alespoň něco děje,“ uvedl rodák Václav Drašnar.