VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Laďa Kerndl o opilých švestkách a kuchtění na moři

Hradec Králové - Hostem pořadu Péhá, který vysílá Český rozhlas Hradec Králové vždy v pátek dopoledne, byl charismatický zpěvák, kterému fanoušci přezdívají Český Frank Sinatra, a jeho žena Milada.

14.10.2012
SDÍLEJ:

Láďa Kerndl Foto: DENÍK/Václav Pancer

Moderátorka Lada Klokočníková je navštívila na jejich statku v Žernovníku a řeč byla především o jídle.

Jaké bylo vaše léto?
LK: Před pár dny se mi podařilo chytit největšího kapra, který je v jezeře. Podle mého odhadu měl skoro devadesát centimetrů a minimálně osm kilo, tak putoval zpátky do jezera. Byl to životní úlovek, chytil jsem už i větší ryby, ale v moři. Taky jsme dokončili novou desku s Big Bandem Felixe Slováčka – nádherné swingové  věci. Měl jsem tu možnost vybírat skladby sám,  takže jsem si tam naskládal písničky, které jsem celý život měl rád.

Získal jste také televizní titul nejlepšího kuchaře…
LK: Takový titul si snad nezasloužím. Je pravda, že jsem měl to štěstí, že mě oslovila televize, kde jsem byl ve společnosti s Naďou Urbánkovou,  
s Mojmírem Maděričem a Andreou Kalivodovou, byla to bezvadná parta. Všichni jsme vařili, každý se snažil,  a já měl  štěstí, že jsem vyhrál.

Jak jste vybíral  jídlo do soutěže?
LK: Každý z nás měl za úkol vybrat něco výjimečného. Kousek od nás je pštrosí farma, tak  mě napadlo, že bych tam koupil maso.  Aby to bylo trošku mezinárodní, tak jsem udělal mexickou omáčku ze dvou druhů fazolí, cibule 
a různé ingredience.  K tomu jsem udělal bavorské sedlácké brambory se špekem a cibulí.  Jako předkrm jsem  zvolil opilé švestky. To jsou švestky, do kterých se udělají vidličkou dírky, potopí se do slivovice a pak se obalí do anglické slaniny a pečou se na pánvičce do zlatova. Hotové se ještě polejí panákem slivovice 
a flambují se.  Slivovice se pěkně vznítí a ještě udělá takovou krásnou skořepinku na té  anglické slanině. Jako sladkou tečku jsem udělal tvarohové knedlíky plněné jahodami a malinami.

Vaříte rád, viďte.
LK: Vařím hrozně rád. Já jsem k vaření dospěl díky tomu, že jsem cestoval od svého útlého mládí. Jako patnáctiletý kluk jsem jezdíval přes noc, to už jsem měl od patnácti povolené od rodičů, na čundry do lesa. Většinou se ohřívaly konzervy, ještě se to vylepšovalo tím, že se přidala cibule, česnek a paprika. Dělali jsme si takové různé mišmaše, které byly syté, jednoduché 
a levné.  Později, když se jezdilo na velké vandry, tak se kupovaly v obchodě i brambory, vařil se bramborový guláš se špekáčky a dělala se taková trampská jídla, která kluci byli schopni zvládnout.

A pak přišlo moře,  cesty do zahraničí.
LK: Než přišlo moře, tak jsme měli  možnost jezdit do skandinávských států, hlavně do Norska, kde ve smlouvě nebylo jídlo, takže  jsme si museli vařit sami. Můj kapelník Milan Slezák byl vynikající kuchař, on je původem Arménec, takže vařil
i arménská jídla, která do dneška miluji. Jsou to různá kořeněná jídla,  šašliky, takový kotlíkový pochoutky. 
Od něho jsem se taky hodně naučil.

Autor: Redakce

14.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pěstujeme olivy

TRIUMF. Dominik Chlupáč si nejlépe poradil s nástrahami horské časovky a radoval se z nového rekordu.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Rychnov přivezl z trávníku favorita bonusový bod

Rychnovsko - Úvodním kolem byl o víkendu rozehrán fotbalový Krajský přebor mužů. Zástupci našeho okresu mezi krajskou elitou cestovali za svými soupeři na Náchodsko.

Za útok na strážníka mu hrozí čtyři roky

Rychnov nad Kněžnou - Až čtyři roky vězení hrozí 34letému muži za napadení městského strážníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení