Hudební slavnosti operní pěvkyně Gabriely Beňačkové dají prostor mladým nadějným umělcům.

 

„Ušlechtilí koně a hudba tvoří mosty…“ říká Gabriela Beňačková (na snímku), která Hudební slavnosti zakládá pod záštitou manželů Kolowrat – Krakovských ve spolupráci s městem. Umělkyně chce na hudební festival, jehož koncertní části by měly být vždy pak v květnu a červnu, zvát jak špičkové umělce, tak i pomoci se prosadit talentůmm a mladým absolventům vyšších hudebních škol.

„Koncertní sezonu a vlastně seriál festivalů otevře netradičně a proti všem zvykům. Na scénu, kterou má být zámecký park, přijedou koně. Na programu je drezurní jezdecký koktejl,“ informoval včera Pavel Sršeň, kastelán kolowratského zámku.

Zítřejší program začíná v 9.30 hodin živou hudbou starých mistrů. O půl hodiny později se slavnosti zúčastní svým mohutným hlasem i zámecký zvon Kryštof. Fanfáry lesních rohů uvedou na scénu kočáry tažené koňmi a krátce po desáté hodině Gabrielu Beňáčkovou v doprovodu kastelána Sršně, aby odstartovali novou tradici. Drezurní show dostane prostor zhruba o půl jedenácté.

„Čekáme třináct koní. Půjde o prestižní hosty z kladrubských a slatiňanských stájí, pak samozřejmě koně, kteří spolu s výše jmenovanými reprezentují ve světě republiku. Mezi ty, co přijedou z blízka, patří koně z deštenské stáje Adama Kotyzy,“ prozradil kastelán. Pořadatele pevně věří, že se akce zdaří, přestože meteorologové nejsou příliš přízniví se svými předpověďmi. „Pevně doufáme, že počasí alespoň dvě hodinky vydrží, aby diváci měli ze show ten správný požitek,“ uzavřel kastelán.