Mirek má tu schopnost vidět už určitou archaičnost, která vyvěrá z přírody, lesa, kusu kamene, lesního zákoutí, v kontrapunktu s ladností a smyslností křivek ženského, dívčího těla. Pomocí techniky a počítačové grafiky se snaží svoji tvorbu posunout až k malbě," řekl o tvorbě náchodského fotografa Miroslava Kolátora (68) jeho kolega Jan Pohorský.

O jeho slovech se až do konce října mohou přesvědčit návštěvníci Kolátorovy výstavy v lapidáriu Městského úřadu v Dobrušce.

Umělcovým ateliérem, jak ostatně sám potvrzuje, jsou skály zejména východních Čech. Expresivně i lyricky pojaté černobílé akty dokonale souzní s přírodním prostředím.

„Když jsem začal fotit, zdálo se mi to prostředí ideální. Časem mi docházela nádhera tvarů kamenů a tajemnost ženského těla v jejich nádherném kontrastu. Skalní prostředí neruší, zatímco v ateliéru mě ruší paravány a přítomnost štábu. Ve skalách jsme jenom my dva. Když si rozumíme, tak z toho něco vznikne," prozradil Miroslav Kolátor.

Ve skalách

Soubor fotografických aktů vznikl v posledních třech letech. „Je to část projektu, který by se dal nazvat Ženský akt ve skalách. S trpělivými modelkami jsem nachodil mnoho kilometrů v divokém terénu skal na Ostaši, Slavném u Police nad Metují a na dalších místech Broumovska," uvedl fotograf. Podle galeristy Františka Nagye, který výstavy pořádá, jde o premiéru tohoto žánru v lapidáriu. Její prosazení nebylo snadné, o čemž vypovídá vyjádření starosty města Petra Tojnara.

Starostovy starosti

„Když mi bylo před měsícem sděleno, že v lapidáriu městského úřadu budou vystaveny akty, tak jsem se nejdříve zarazil, pak jsem se zhrozil a nevěděl jsem, co říct. Autor i galerista mě hodinu přesvědčovali, že by to bylo vhodné a dnes toho nelituji. Ty akty jsou velice umělecké a pěkné. Možná se najdou puritáni, kteří nám to vyčtou, ale to nevadí, ostatní fotografie ocení jako nevšední umělecká díla," myslí si dobrušský starosta Petr Tojnar.   Hynek Šnajdar