Koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers se stane malým vybočením z vážné hudby, které ovšem příznivci festivalu přijali s velkým nadšením, a téměř okamžitě vykoupili vstupenky.
Ve velkém sále Společenského centra Kino 70 budou znít perly swingu ve stejně pojmenovaném pořadu, tedy perly, jež nám světový swing 30. a 40. let zanechal. K tomuto programu Melody Makers uvádí: Zběsilé, virtuózní kusy střídají nesmrtelné sladké melodie. Žhavý americký swing zvedá ze židlí, české písně konejší nervy. Anebo naopak! Beze všech pochyb však hned po prvních vteřinách strhující show plné rytmu a humoru, korunované brilantními výkony famózního evropského hot-trumpetisty Juraje Bartoše, zazáří… „Plaménky v očích Tvých…"!

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se již téměř dvacet let zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým. Pestrý repertoár zahrnuje atraktivní skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big-bandů.

Stylizace koncertní show sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby, počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče. Vitální jazzový výraz interpretů je umocňován smyslem pro show, nadhledem a humorem. Strhující hra orchestru je korunována výkony sólistů, především pak uměleckého ředitele bandu – zpěváka, speakra a tanečníka Ondřeje Havelky.

Použití autentických hudebních nástrojů, systematické studium a osvojování si dobových interpretačních technik přinášejí nečekaně okouzlující výsledky v podobě autentického zvuku, který známe z dobových nahrávek či filmů.

Ondřej Havelka absolvoval obor herectví na Akademii múzických umění v Praze a obor režie na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Po absolutoriu herectví působil šest let v pražském divadle Studio Ypsilon. Brzy se prosadil i jako filmový a televizní herec. Později začal pracovat i jako scénárista a režisér v televizi. Působí též jako režisér divadelní a operní. Už od studentských let se věnuje interpretaci jazzové a populární hudby 20. a 30. let jako zpěvák, tanečník a stepař. Natočil šest alb s Original Prague Syncopated Orchestra. V roce 1995 vytvořil jako scénárista, interpret i režisér sérii tří klipů. Jeden z těchto klipů získal ocenění na Czech Grammy 1995 jako "Klip roku". Jiný – „Jingle Bells" – byl zakoupen a vysílán na MTV.

V témže roce založil vlastní swingový big-band Melody Makers, se kterým v současné době vystupuje. V roce 1996 získal titul „Jazzman roku".

Dana Ehlová