Se svým krásným zpěvem vystupujete už od dětství, kde jste začínala?
Začínala jsem ve svých čtyřech letech, skutečně už v mateřské školce. Měla jsem obrovské štěstí na první profesorku, která byla maminkou Jarmily Gerlové (někteří z vás si ji mohou pamatovat jako jednu ze tří "GIRLS" Karla Gotta).
Ta tehdy ale emigrovala do Německa a maminka tak z politických důvodů "byla odejita". Pro tuto paní profesorku to byla jistě velmi nelehká doba, ale já měla veliké štěstí.
Připravila mě pak na konkurz do Kühnova dětského sboru, kde jsem začala spolupracovat s předními pražskými scénami (Národním divadlem, Stavovským divadlem, Státní operou) a zazpívala jsem si svoje první dětské sólové role.

Které role se Vám zapsaly nejvíce do duše? Zpíváte ráda 
v exteriérech?
Určitě asi nejvíce Líza Doolittlová z My Fair Lady, je to nezapomenutelný příběh květinářky Lízy, který se dostane až do nejvyšších kruhů. Tato role je myslím největším snem každé „zpěvoherečky". A mně se splnil.
Nikdy nezapomenu i na kočku Grizabelu ze slavného muzikáu Cats (Kočky). Její árii Memory (Vzpomínky) zná snad celý svět.
No a musím samozřejmě zmínit i rozvernou Karolínu z Dubna z velmi úspěšného muzikálu Casanova z pera Zdeňka Bartáka. Tu jsem si opravdu nejen na zámku Hluboká užila. A tím jsem i odpověděla i na Vaši druhou otázku. Zpívám a hraji také velmi ráda v různých projektech na hradech a zámcích, v "amfiteátrech". A taky si ráda zpívám třeba i ve sprše. (úsměv)

Co zajímavého Vás v nejbližší době čeká?
Nedávno jsem odpremiérovala operetu Giuditta v divadle v Ústí nad Labem a těším se na muzikál Mefisto, který je napsán k 10. výročí Divadla Hybernia a bude mít premiéru na podzim. Čeká mě tam role (nevím, jak to mám teď říct…) hmmm, taková hodně eroticky laděná ženská, ale vznešeného původu…

Váš syn Filip Antonio je velmi talentovaný hudebník a herec. Jak stíhá všechno to vystupování (hraní, zpívání)?
No, zatím to nějak stíháme, ale někdy je to hodně náročné, hlavně taky logisticky:) Víte ono to zpívání a hraní Filipa fakt moc baví. A když někoho něco baví a dělá to s radostí, tak to i zvládá. A to mám na mysli i jeho výjimečný smysl pro hru na klavír. A asi jste taky možná mínila i jeho školu a v ní taky nechce být Filip poslední. Je velmi ctižádostivý, prima skromný kluk.

Kdy se projevily jeho herecké a hudební vlohy?
Také už hodně brzy, už někdy v předškolním věku. A možná to bylo tak trochu mnou… Nějakou dobu "mi trvalo" než jsem pochopila, že z něj jednoduše fotbalista nebude, že je skutečně pohlazený múzou.

Váš syn má za sebou účinkování ve známých filmech kupříkladu „Líbáš jako bůh", „Líbáš jako ďáběl". V této době se blíží premiéra „Básníků", kde hraje Štěpána Šafránka mladšího. Prošel náročným konkurzem?
To máte skutečně pravdu, ale ráda bych zde ještě zmínila jeho další významné tituly jako je film Ve stínu, pohádku Duch nad zlato, kde si zahrál po boku s velkými herci, jako jsou Ivan Trojan, Viktor Preiss…
Jinak výběr na Básníky byl několikakolový. Filip se učil náročné matematické texty, protože v příběhu doučuje své spolužáky matiku.
Panu režisérovi Dušanu Kleinovi na výběru herců hodně záleželo a myslím si, že náš Filip mu typově i herecky velmi dobře pasoval. Moc mě potěšilo, když jsem se dočetla, že se pan Klein již před 12 lety zamýšlel, kam Básníky rozvézt dál. A přišla myšlenka na roli malého Štěpánka. Pak prý ale čekal celých 12 let na "toho pravého kluka". No a Filipovi je teď 12 let, to znamená, že se tenkrát při zrodu té myšlenky akorát narodil.

Co je pro Vás nejlepším odpočinkem? Jak relaxujete?
Jednoznačně příroda. Jinak nerelaxuju skoro vůbec, nějak na to není čas. Ale dodržujeme veškeré prázdniny, jak v zimě na horách, tak v létě u vody nejen na naší velmi skromné chatičce, ale i moře. To mám moc ráda. A jinak bych taky ráda zmínila, že ve Filipových šlépějích už začal velmi úspěšně kráčet jeho mladší, šestiletý, bráška Viktor, takže je to u nás doma někdy pěkný "fičák".

Kdo je kdo? Příští středu od půl osmé večer vystoupí na Rabštejně v Kostelci nad Orlicí v hudebním pořadu „Od opery k muzikálu" známá zpěvačka DITA HOŘÍNKOVÁ, která působí na divadelní scéně již od svých osmi let. Začínala na prknech Národního Divadla Praha. Poprvé tam hrála a zpívala v Lišce Bystroušce. Už jako dítě zpívala i ve Státní opeře.
Má za sebou turné po Japonsku, koncertování v Kanadě (Toronto), působení v muzikálech Cats (v roli kočky Grizabelly), Miss Saigon, Evita, Romeo a Julie (roli chůvy, královny Mab a Kapuletové), Kabaret, Cikáni jdou do nebe (v roli Rady), operetách My Fair Lady (jako Eliza Doolitlová), Čardášová princezna (role Stasi), četná vystoupení společně s naším předním houslovým virtuozem Jaroslavem Svěceným, hostování v nejrůznějších projektech skladatele, zpěváka a malíře Richarda Pachmana, moderování rozhlasových pořadů, nejrůznějších kulturních a společenských akcí, vystupování v televizi, četná představení pro děti a mládež včetně charitativních akcí pro vozíčkáře a mnohé další…
Na Rabštejnském jevišti vystoupí kromě Dity Hořínkové také její syn FILIP ANTONIO (narozen 2.9.2003 v Praze). Je to velmi talentovaný dvanáctiletý chlapec, který však má za sebou velmi zajímavou a úctyhodnou kariéru. Kromě zpěvu, kde zpíval s Michalem Davidem, Ondrou Rumlem nebo v muzikálech je také vynikající herec. Jeho první větší role byla ve filmu Marie Poledňákové Líbáš jako bůh a později Líbáš jako ďábel (Bastík). Účinkoval v seriálech Vyprávěj (Matěj Dvořák), První Republika (Vojta Toufar) nebo v připravovaném filmu Jak básníci čekají na zázrak (zde hraje Štěpána Šafránka ml.)

(mk)