Vystavená díla však nevznikla pouze pro výstavu, jejich příběh je mnohem zajímavější.

Opočno se snaží o přiblížení Kupkova díla, jednou z cest je projekt Opočno Františka Kupky.

„S dílem našeho významného rodáka chceme seznámit i děti a mládež, proto jsme se už loni domluvili s opočenskými školami na práci žáků. Zadané téma bylo Čtvero ročních období Kupkova Opočna, technika – kresba, malba, fotografie. S instalací na úřadě jsme nepočítali," přiznává místostarostka Šárka Škrabalová.

Nepočítaly s ní ani školy, přesto se pustily do díla. „Byla to příležitost seznámit děti s abstraktní tvorbou. Běžně slýcháme hodnocení typu – vždyť není poznat, co to je, to by uměl každý. Ale k věrnému obrazu stačí fotoaparát. Malíř má oproti němu možnost svého vidění. Když jsem žákům ukazovala například studie k obrazu Dvoubarevná fuga, na jejímž začátku byla dívenka hrající si s míčem, zaujalo je to. Hodně jsme diskutovali i nad dalšími Kupkovými obrazy. Sama jsem velkou obdivovatelkou jeho abstrakcí, snad jsem dětem něco předala," věří Kamila Panenková z opočenské ZUŠ.

Ve středu se konalo slavnostní zahájení výstavy, kromě vedení škol tu byli i tvůrci. Jak to bývá, nechyběla hudba a občerstvení, ale nezvyklé bylo věkové složení – od dětí z mateřské školy až po středoškoláky. A bylo možné se jich ptát na jejich díla.

„S paní Panenkovou jsme mluvili o narůstání tvarů, to jsem zkusil převést na výkres," říká Jan Pultar ke svému obrazu. „V dolní části jsou přímé linie, směrem nahoru se zaoblují. Jsou to tvary z přírody, barvy jsem vybral podle ročních období. Není důležité, co to je, každý v tom může vidět něco jiného," vysvětluje Jan Pultar a možná ani netuší, že se svou odpovědí dotkl toho, co je na abstrakci krásné. Zdá se, že přibližování Kupkova díla se daří.

A výstava? „Obrazy a fotografie nás nadchly, Kupka by měl radost. Proto jsme instalovali jejich výstavu v prvním a druhém patře Městského úřadu, část je umístěna v informačním centru. Budou zde k vidění až do konce července," uzavírá místostarostka.

Díla žáků opočenských škol inspirovaná Františkem Kupkou budou na opočenské radnici k vidění až do konce července.

(dm)