V sobotu 16. července se na Letním parketu v Pohoří uskuteční některými dlouho očekávaný koncert Tří sester. Vedoucí areálu JAROSLAV ČERNÝ přiblížil čtenářům Deníku nejen to, jak náročná je příprava takového koncertu, či na co dalšího se letos návštěvníci mohou těšit.

Jak dlouho už Letní parket Pohoří funguje? Byl jeho provoz někdy přerušen?
Počátek vzniku je kolem sedmdesátých let, provoz byl přerušen několikrát. Bylo tomu i v nedávné době na několik let. Začal jsem ho opět probouzet k životu před třemi roky.

Jaká nejvýznamnější osobnost či kapela u vás hrála?
Festivalový areál v Pohoří je centrem rockové muziky již desítky let a kromě mnoha tancovačkových kapel jsme se tady v minulosti mohli setkat s opravdovými ikonami české rockové scény. Co jsem se dozvěděl od pamětníků, tak tu v začátcích hrály kapely jako Kabát, Olympic, Katapult, Citron, Visací zámek , Divokej Bill a spousta dalších.

Setkal jste se s nějakými zvláštními požadavky ze strany účinkujících?
Nesetkal jsem se s žádným požadavkem, který bychom nezvládli.

Příprava koncertu je jistě náročná. Co všechno obnáší?
Záleží na tom, o jaký koncert se jedná. Někdy je to rutina, jindy nás čeká velice náročná práce. Začíná se oslovením kapel a jejich manažerů, následuje příprava propagace a zajištění veškerých požadovaných nutností od zvukaře přes personál až po pořadatele a úklid. Také se musí připravit prostory. Je to dlouhý výčet věcí, které se musí udělat, aby se akce zdárně uskutečnila.

V sobotu u vás vystoupí Tři sestry. Považujete je za stěžejní kapelu léta na Letním parketu?
Ano. Sobotní koncert Třech sester a jejich hostů jako jsou E!E, De Bill Heads a Doctor P. P. je pro nás největší letošní událostí.

Co když bude špatné počasí?
Když bude špatné počasí, máme nové zastřešení areálu. Ale co jsem se díval na předpověď, tak je příznivá a pršet by nemělo.

V jakých cenových relacích se u vás pohybuje vstupné?
Bývá to od stovky až po dvě stě devadesát korun.

Na co dalšího byste letos nalákal posluchače do Pohoří?
Letos se návštěvníci mohou těšit na celodenní open-air festival českých kapel tvrdších stylů , který nese název Agressive Music Fest 2011, který se koná 23. července. Číslovka 2011 napovídá , že se nejedná o ojedinělý projekt, ale že v případě zájmu rockových fanoušků se festival dočká dalších ročníků.

Jaké kapely při přehlídce vystoupí?
Festival zahájí mladá kapela Cocka Cockesh z Kostelce nad Orlicí se svým hutným rockem položeným na punkových základech. Potom už nabrousíme pilu, protože jako druzí se předvedou thrash-metaloví vyslanci ocelového srdce republiky - karvinští OLD. Dalšími v pořadí jsou hardcore oceláři Feel the Steel z Kladna. Po nich jsou na řadě thrash-deathoví Elysium, kteří dorazí z Týnce nad Labem. Svými dvěma zpěváky a úderným hardcore–punkovým nářezem fanoušky podrtí Last Ninjas z Týniště nad Orlicí. Následuje první ze stálic českého rockového nebe, a to havlíčkobrodská parta s více než dvacetiletou tradicí, legendární Našrot, kteří představí své nově vydané album. Po sadě hrubých band vystoupí na pódiu další stálice, která má své pevné místo v českých rockových encyklopediích, a to kapela vyrostlá na doom-metalových základech, nyní křižující napříč rockovými styly – šumperští Dying Passion. Po nepatrném uklidnění urvou kus duše každého fanouška pod pódiem sokolovští Boron, jejichž nezaměnitelný thrash-hc není třeba představovat. Posléze svůj set předvedou hronovští metalcoreoví Inpain. Okres Náchod bude dále zastoupen crossover kapelou B_Side , která svým crossoverovým nářezem s dívčím vokálem festival uzavře. Pro ty fanoušky, kterým se nebude ještě chtít do postele, je připravena after party až do ranních hodin v restauraci sousedící s areálem.

Co dalšího máte v plánu?
Dále nás 30. července čeká tradiční Pohořská noc, kde se příchozí mohou těšit na skupiny jako jsou Morčata na útěku, Lety mimo, Liwid, Jo!Ska, Lucie Tribute, Český ruce, Bugsbanny Company a Block Head. Máme tedy šňůru třech velkých akcí hned za sebou, každý si může vybrat, co ho zaujme. Na srpen plánujeme spíše disco párty s dobrou zábavou a levným vstupem i výhodnou cenou za některé drinky.

Máte už nějaké plány na příští rok?
Jistě, už máme velké plány. Jednáme se zahraniční hvězdou, která bude překvapením pro všechny. Samozřejmě budeme pořádat tradiční koncerty a festivaly. Připravujeme také zlepšení nabídky pro návštěvníky v podobě lepšího komfortu při pobytu na našich akcích.