Fotbalová bomba vybuchla ve Svitávách. Divizního nováčka povede exligový kouč Martin Pulpit!

Trenérský bouřlivák, který v minulosti působil v tehdy druholigových Pardubicích a posléze i v Hradci Králové, se vrací po pár měsících volna ke své práci.

V nejvyšší soutěži  vedl Plzeň a Olomouc, loni v listopadu se po čtyřech porážkách poroučel z trenérského křesla ve Viktorii Žižkov.

„Jednání některých lidí mě hrozně zklamalo. Dokonce jsem uvažoval, že s trénováním skončím. Cítil jsem se obrovsky unavený, dvaadvacet let jsem trénoval a měl jsem toho dost. Ale po třech čtyřech měsících mě to táhlo zpátky na hřiště," poznamenal Martin Pulpit.

Jenže nová destinace impulsivního kouče zní na jeho poměry nudně – divizní Svitavy. Mnozí kroutí  hlavou, Pulpit to však jako profesní sešup nebere.

„Chci dělat s lidmi, kteří mě chtějí a pracovat v prostředí, kde chtějí fotbal dělat dobře. Navíc mám ve Svitavách kamaráda Petra Urbánka, kvůli němuž jsem tu práci vzal. Fotbal jsem nikdy nedělal pro peníze, ale proto, že mě baví. Tudíž to neberu jako nějaký ústup z pozic a ze slávy," vysvětlil milovník italského fotbalu a především slavného Interu Milán.

Jak se vůbec ve Svitavách zrodil na první pohled ztřeštěný nápad? Jednoduše.

„Hledali jsme někoho, kdo zná prostředí vyšších soutěží, a mezi jinými padlo i jméno Martina Pulpita," vysvětluje Pavel Čížek, předseda klubu.

Známého trenéra skrze spolupracovníka Petra Urbánka oslovili a Pulpit po seznámení s koncepcí klubu kývl. Velká ryba uvízla ve svitavské síti. „Martin nebude trénovat jen áčko, ale stal se i hlavním trenérem Sportovního centra mládeže a povede mužstvo U19. Tím bude zajištěna návaznost mezi muži a dorostem," těší Čížka.

Přesto zajímavý příběh může brzo skončit. „Se Svitavami jsem domluvený, že v případě nabídky z vyšší soutěže, mě v průběhu podzimu uvolní," dodal Martin Pulpit.

Svoboda: „Že je impulsivní? To už nám ukázal"

Nejvýraznější letní posila svitavských fotbalistů Ivo Svoboda příchod kouče Pulpita vítá.

„Od pondělí se ujal trénování s tím, že týden předtím už nám napsal plán, co by si představoval. Když jsem po sezoně stvrdil svůj přestup do Svitav, tak jsem vůbec nepředpokládal, že by mohl přijít takto kvalitní trenér. Jedině to vítám," řekl pětatřicetiletý útočník, který loni nastřílel v dresu Převýšova 27 gólů v divizi. Předtím dlouho působil v lize, mimo jiné ve Slavii, Českých Budějovicích, Plzni, Drnovicích či v Jihlavě.

„S trenérem Pulpitem jsem se dosud v žádném týmu nepotkal. Vím, že mě dvakrát chtěl, jednou to bylo do Plzně," vzpomíná Svoboda.

Kouč Pulpit má nálepku fotbalového bouřliváka, který si kolikrát nebere servítky. „Mluví se o tom, že je impulsivní, což nám ukázal na prvních dvou trénincích," poznamenal s úsměvem Ivo Svoboda, ale hned dodal: „Nic to nemění na tom, že je to kvalitní trenér. Jeho příchod vnímám jen pozitivně. Je to náročný trenér, má výborné tréninky, což našim mladým hráčům prospěje."