Rychnovská policie od začátku roku eviduje 75 hlášených případů neplatičů.

Zákon o náhradním výživném, který by měl přinést peníze dětem, ale naopak usnadnit situaci neplatičům, znovu projednává Parlament. Jen na Rychnovsku policie od začátku roku zaznamenala 75 hlášených případů.

Případy neplacení na děti většinou do svých rukou přebírá sociální odbor a mohou se dostat až před soud. Projednávaný zákon by umožnil vyplácet nejchudším samoživitelům část dlužných peněz místo druhého rodiče, které bude poté po něm stát vymáhat. „Celkem 53 případů již bylo vyřešeno. Někteří samoživitelé podávají stížnosti, i když se jedná jen o pár tisíc. Jednou jsme však řešili případ, kdy rodič dlužil více než sto tisíc,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Vlasta Lepková.

Postupem při vyšetřování je prokázání otcovství. Testy DNA se však neosvědčily jako stoprocentní záruka před podvodníky, a proto musí být ještě každý testovaný vyfocen. Právě fotografie slouží k tomu, aby nedošlo k úmyslné záměně osob. „Jelikož jsem prokazoval otcovství, musel jsem podstoupit i focení,“ potvrdil muž z Rychnova n. K., který nechtěl být jmenován.

 

Zákon tento týden doporučil výbor pro sociální politiku schválit. Komise pro rodinu ho naopak zamítla. Jako odůvodnění uvedla pádný fakt, že nemůže přenášet povinnost na stát a občan by si měl dluhy vymáhat sám. O schválení či zamítnutí zákona, by měla sněmovna hlasovat již tento měsíc. Rodičům dětí, kterým bývalý partner či partnerka výživné na potomka neplatí by mohl stát dávat až 3795 korun měsíčně podle věku dítěte.

 

 

OTÁZKA DNE: Mají odloučení rodiče platit na své děti?

Anketa, kterou radaktoři Deníku udělali včera v ulicích Rychnova nad Kněžnou:

Lucie Tonsrová, Rokytnice v Orlických horách:
Myslíte, jako rozvedený rodič? No tak to je samozřejmé, že by měl platit. Jednou to je jeho dítě, tak by se měl o něho také postarat.

Lenka Hellerová, Dobruška:
Určitě je to povinnost tatínka, jestliže dítě bylo svěřeno do péče matky. To není věc státu a nemělo by to tak ani nikdy fungovat.

Lenka Myšáková, Svídnice:
Dítě přeci není státu, ale svých rodičů. Souhlasím s tím, že by výživné měl platit otec. Jednou je to jeho dítě, tak ho musí zabezpečit.

Pavel Novák, Žamberk:
Pokud si rodiče normálně vydělávají, tak by z těch peněz měli zaplatit i výživné na své děti. Proč by to za ně měl dělat někdo jiný?

 

K tématu se můžete vyjádřit i vy v diskuzi pod článkem!