Nepochybila a vyšla vstříc smrti. Na přechod vstoupila, až když jí auto zastavilo.

„Případ vyšetřujeme jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti,“ informoval šéf rychnovských kriminalistů Richard Chaloupka. Příčiny nehody se šetří. Dívka vedla kolo a chtěla přecházet silnici na přechodu. Blížící se roomster malé chodkyni dával přednost, ale řidič tatrovky jedoucí za ním už auto nedobrzdil. Narazem roomstera posunul, jeho řidič nemohl tragédii zabránit a srazil dívku, které dával přednost.

Smutný je i fakt, že začátkem školního roku se odehrála celostátní akce Zebra, do níž byly zapojeny Policie ČR a městské policie. „Smyslem akce bylo školákům vštípit, jak bezpečně přecházet komunikace. Chtěli jsme vyvrátit mylnou představu o absolutní přednosti chodců na přechodech,“ řekla Vlasta Lepková, tisková mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR.

K tragédii došlo v Kostelci na okrajovém přechodu. Dívenka vyšla vstříc smrti, přestože nepochybila. Dokonce jí byla dávána přednost. Kostelecké přechody přitom také střeží strážníci. „My jsme denně na frekventovaných přechodech ve městě. Dohlížíme hlavně na ty, kde chodí nejvíce dětí. Po tragédii naši ostrahu ještě zvyšujeme,“ uvedl velitel kosteleckých městských strážníků Petr Černohorský.

Dodal, že s dětmi denně strážníci komunikují a učí je přecházet bezpečně. „Je pravda, že auta zastavují, když vidí strážníka,“ potvrdil. Dívka nenašla smrt kvůli tomu, že by nedostala přednost, nebo špatně přecházela, ale protože další řidič nedobrzdil.

„Jako řidič kamionu jsem z této zprávy špatný. Mohlo se to stát komukoli. Když před vámi náhle zastaví auto a vy jedete s těžkým náklaďákem, je problém dobrzdit. Vždy jde ale o problém řidiče, má předvídat,“ komentoval tragédii Petr Morávek, profesionální řidič.


Co se do tištěného vydání nevešlo:

Tragédie, která nemá obdoby. Ani ve statistikách na webových stránkách Ministerstva vnitra není takový případ smrti chodce na přechodu. Vše je o to horší, že tentokrát naprosto zbytečně zhasnul dětský život.

Od začátku letošního roku do konce července došlo na přechodech pro chodce 478 dopravním nehodám. Jde o kolize vcelé České republice a jednoznačným viníkem byl vždy řidič motorového vozidla. Ten neumožnil bezpečně chodci přejít přechod. Zmíněné nehody si vprvním pololetí letošního roku vyžádaly čtyři lidské životy. Těžce zraněných bylo pak pětaosmdesát. Slehkým zraněním vyvázlo 384 chodců a jen dvaadvacet mělo takové štěstí, že kolizi sautem přečkali bez jakékoli újmy na zdraví.