Dva muži obviněni

Rychnovští kriminalisté po půlroční práci, kdy zajišťovali důkazy, úspěšně odhalili 29letého dealera pervitinu a jeho o osm let mladšího komplice.
Zátah byl natolik úspěšný, že kriminalisté odhalili varnu, kterou zajistili a samozřejmě podezřelého „načapali“ při distribuci, kdy měl u sebe větší počet dávek drogy.
Devětadvacetiletý muž z Hradce Králové, jak potvrdil Richard Chaloupka, komisař kriminální služby a vyšetřování, se této trestné činnosti dopustil v podmíněném trestu za stejný delikt. Je tedy velká pravděpodobnost, že soud pak přihlédne k vyšší sazbě, která je od dvou do deseti let.
„Starší muž je z Hradce Králové, mladší komplic z Domažlic. Od dubna loňského roku do současné doby si starší z nich pronajal objekt na Rychnovsku, kde drogu vyráběl a následně ve větším množství prodával hlavně na Hradecku a Pardubicku,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Lepková. Komisař Chaloupka doplnil, že na Rychnovsko se dostávalo zhruba dvacet procent výroby.

„Kriminalisté na základě dlouhodobě prováděného šetření výrobce drog zadrželi i s částí drog, kterou měl připravenou k prodeji pro více uživatelů,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Lepková. Komisař kriminální služby a vyšetřování Richard Chaloupka prozradil, že akci přiravili dopředu a na zátah měli v rukou potřebná povolení včetně k domovní prohlídce. „Při ní jsem zjistili, že některé věci pocházejí z další trestné činnosti, nyní už víme, že tu jsou i věci z vloupání do kanceláří ČSSD a KSČM v Rychnově,“ řekl Chaloupka. Muž z Domažlic kupoval vyrobený pervitin a prodával.

 

Devětadvacetiletý muž zHradce Králové a 21letý muž zDomažlic byli komisařem kriminální služby a vyšetřování obviněni ztrestného činu nedovolená výroba a držení omamných látek a psychotropních látek a jedů. „Zároveň byl podán podnět státnímu zástupci a návrh na vzetí do vazby, který soud akceptoval,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Lepková. Komisař Richard Chaloupka potvrdil, že vyráběný pervitin na Rychnovsku byl experty označen jako kvalitní. Kriminalistům se podařilo zajistit při domovní prohlídce i varnu. Ta skončila vpolicejní laboratoři, kde se potvrdilo, že vní byl vařen zadržený pervitin.

Veřejnost můlže namítnout, že by police mohla dělat „šťáry“ na diskotékách, kde jsou drogy kdostání. Chaloupka to i potvrdil stím, že by však kriminalisté ničeho nedosáhli. Pro obvinění ze zmíněných činů je zapotřebí dostatek důkazního materiálu, kam patří právě i u podezřelé osoby zajistit větší množství drogy. Uživatelé u sebe mívají jednu dávku, což legislativa povoluje. Policie vtakových případech musí být trpělivá a důkazy shromažďovat, což je mravenčí práce a běh na dlouhou trať.

Zadržením a vzetím do vazby zmíněných dvou mužů, případ nekončí. Nyní se vyslýchají další svědci a shromažďují se dále důkazy.

Devětadvacetiletý muž, přestože má pouze základní vzdělání je voboru vaření pervitinu „jedničkou“. Droga byla vysoce kvalitní. Většina těch, kteří drogu vyrábí, není jejím konzumentem, zadržený však je silně závislý. Mimo trestu, jež na něj po skončení vyšetřování uvalí soud, jej čeká určitě nařízená léčba. U uživatelů pervitinu bývá málo účinná a dříve nebo později se většina znich kdroze vrací.

Zajímavost: jedna dávka stojí tisíc a více korun. Závislý člověk, který se dostane se svou potřebou na tři až čtyři dávky týdně, většinou páchá později trestnou činnost, protože na drogu nemá peníze. Tito lidé se pak dopouštějí krádeží, což se prokázalo i ve zmíněném případě. Při domovní prohlídce se totiž našla řada věcí, šlo hlavně o nářadí a spotřební elektroniku, které mohou pocházet zkrádeží. To je nyní předmětem vyšetřování. Dotyčný bude muset doložit, jak kpředmětům přišel. U některých znich už se krádež podařilo prokázat.