Třeba na Rychnovsku specializovaný tým v akci Anubis nedávno zadržel ženu z Nového Města nad Metují a muže z Dobrušky, kteří společně vyráběli pervitin.

Výsledkem akce nazvané Pavouk a Kleopatra na Chrudimsku bylo zajištění dvou výrobců a dealerů pervitinu.

Od začátku letošního roku probíhá na Svitavsku akce Astra. Zadrženo bylo pět osob. Podle okresní policejní komisařky Martiny Simonové v těchto dnech policejní komisař obvinil z nelegální výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů dva devatenáctileté muže ze Svitav.

„Mladíci jsou podezřelí z toho, že od podzimu loňského roku prodávali na různých místech desítkám svých známých pervitin a marihuanu. V některých případech i osobám mladším osmnácti let. Podle dosavadních zjištění se muži také opakovaně dopouštěli majetkové trestné činnosti, jíž si opatřovali peníze na drogy. Oba podezřelí se k trestné činnosti doznali s tím, že konzumace marihuany ve společnosti, ve které se pohybují, je normální,“ uvedla Simonová.
Kde zadržení muži drogy získávali, je předmětem dalšího šetření svitavských kriminalistů toxitýmu. Podle nich je vysoce pravděpodobné, že rozpracování akce s pracovním názvem Astra, v jejímž rámci došlo k obvinění těchto osob, bude pokračovat nejméně do konce roku a z drogové trestné činnosti budou obviněny další osoby.

Od července letošního roku bylo při akci Astra obviněno z drogových deliktů již pět osob. Jedna z nich je stíhána vazebně. „Vzhledem k závažnosti jednání podezřelého, který distribuoval drogy osobám mladším patnácti let a poskytoval jim i návod k užití, hrozí obviněnému muži v případě odsouzení nepodmíněný trest odnětí svobody v rozsahu osm až dvanáct let,“ dodala komisařka okresního ředitelství Policie České republiky ve Svitavách Martina Simonová.
Minulý pátek zadrželi kriminalisté v jednom svitavském panelovém domě muže přímo při výrobě prvitinu.